Kultura

Kulturno nasleđe kroz objektiv starih vršačkih fotografa

Izložba pod nazivom “Kulturno nasleđe kroz objektiv starih vršačkih fotografa“, postavljena u čitaonici Gradske biblioteke Vršac, otvorena je za posetioce tokom septembra i oktobra meseca.

“Kulturno nasleđe kroz objektiv vršačkih fotografa” je izložba koja predstavlja najčešće motive na delima vršačkih fotografa, njihove ateljee, nekadašnju modu, izgled ulica u starini i zgrade kojih više nema, kao i još mnogo toga.

Posebna pažnja posvećena je jednoj od najznačajnijih vršačkih umetničkih porodica i radu Stevana Jovanovića, oca Paje Jovanovića, koji je bio prvi vršački fotograf sa stalnim ateljeom. Osim njih, bliže su predstavljeni i drugi vršački fotografi – Riđicki, Stefanović, Stojković, Berla, Vajzer…

Na izložbi se može videte i najstarija fotografija Vršca iz 1856.godine, i kako je izgledala izgradnja crkve Svetog Gerharda 1863. godine, ili ko su bili maturanti gimnazije 1905/1906.godine.

Izložba “Kulturno nasleđe kroz objektiv vršačkih fotografa” realizovana je uz pomoć ministarstva kulture i informisanja, u okviru 13. naučno-stručnog skupa Biblionet 2019, čiji je ove godine domaćin Vršac.

Ostale vesti