Vesti

Milan Popović ipak jeste lokalpatriota

Vršac je u smutnim vremenima iznedrio mnoge multimilionere, od kojih neke nazivamo i tajkunima. Oni koji su decenijama govorili da je privatni kapital zlo koje razjeda naše društvo i uništava radničku klasu, postali su vlasnici fabrika, njiva, placeva i od drugova postali elitna gospoda.

Većina njih rešila je da svoj kapital “iznese” iz Vršca, iako su ga stekli u našem gradu, u koji su došli kao siromasi. Mnogo je takvih pojedinačnih priča. Odlučili su da ga ulože u druge gradove, u druge zemlje. Takvih je, među njima, najviše i ni malo se ne razlikuju, iako se međusobno ne vole. Malo je onih koji su kapital napravili u drugim sredinama i doneli ga u Vršac, grad iz kojeg su potekli.

Dugo vremena sam smatrao da Milan Popović ima skrivene namere, poput drugih. Da kapital zarađen u inostranstvu hoće u Vršcu samo da uveća i opet da ga iznese. To sam prvo pomislio, jer su isuviše brzo obelodanili da je on “anonimni donator” koji ulaže u vršačke škole i sportske terene.

Ta pomisao poklopila mi se sa saznanjem da je, baš tada, ispod cene, kupio ekskluzivni hotel “Vila Breg” i još neke kapitalne nekretnine. Mislio sam, preprodaće ih i tutanj. Onda je kupio televiziju “Banat” i zadržao novinare, kamermane, montažere, čak i nove zaposlio, preselio je u “Vilu Breg”,koja je i dalje hotel, a ne njegova privatna kuća.

Potom je kupio kasarnu, koju i da hoće, verovatno ne bi imao kome da proda. Od njegovih zaposlenih se može čuti da ima velike investicione planove na toj lokaciji. Kada je na nekoliko stotina hektara podigao zasade jabuka po svim evropskim standardima, preispitao sam sopstvene zaključke.

Jer, pored svega, Popović godinama finansira kompletan rad Narodne kuhinje i pomaže brojne nevladine organizacije, kulturne i sportske projekte. Na Vršačkom bregu napravio je trim stazu i konstantno je obnavlja, jer huligani neprestano uništavaju mobilijar. Ulaže i u Mlin u Straži, koji će, nadam se, zbog prirodne lepote, ipak biti dostupan građanstvu. On, izgleda, ne planira da ide.

Poručio bih ostalim multimilijarderima: Kada pričate o lokalpatriotizmu, ugledajte se na Popovića, koji je od vas mlađi par decenija. Vratite sredini, u kojoj ste sve stekli, bar nešto. Tamo gde svi idemo ne može ništa da se ponese.

Autor: Aleksandar Čupić, glavni i odgovorni urednik portala eVršac

Ostale vesti