Kultura Vesti

MITROVIĆ: Izložba Kornelija Babe istorijski događaj za Vršac

Gradonačelnica Dragana Mitrović svečano je otvorila izložbu jednog od najznačajnijih rumunskih stvaralaca 20. veka Korneliju Baba (Corneliu Baba), koju u Konkordiji Gradskog muzeja Vršac možete da vidi te do 19. januara 2020. godine.

  • Predstaviti najvećeg rumunskog slikara svih vremena Kornelija Babu u ovom zdanju našeg Gradskog muzeja, gde smo pre tačno godinu dana sa svojim rumunskim prijateljima proslavili 100 godina od ujedinjenja Rumunije i ceo vek bratskih i dobrosusedskih odnosa Srba i Rumuna, predstavlja veliku čast, koja će ostati upisana u istoriji Vršca, posebno ako bismo dodali da ovakvu izložbu sebi nisu mogli da priušte mnogo veći gradovi, ne samo u Srbiji i regionu nego i širom sveta, istakla je gradonačelnica Dragana Mitrović.

Gradonačelnica je iskoristila priliku da se zahvali republičkim i pokrajinskim institucijama koje su prepoznale značaj i podržale ovu izložbu kao i privrednicima koji su nesebično pokazali veliku društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici u kojoj živimo i dali svoj doprinos jednom ovakvom događaju i putem nacionalnih medija pozvala sve građane Srbije da u naredna dva meseca dođu u Vršac i posete najznačajniju izložbu u njegovoj istoriji.

Izloženi crteži i slike su vlasništvo Nacionalnog muzeja iz Bukurešta. Dela Kornelija Babe su po prvi put biti izložena u našoj zemlji. Korneliu Baba rođen je u Krajovi 1906. Preminuo je 1997. godine u Bukureštu. Osnivač je škole savremenog likovnog stvaralaštva, član Akademije nauka i umetnosti Rumunije i Istočne Nemačke.

Ostale vesti