Kultura Vesti

Nacionalni dan rumunske kulture – sećanje na Emineskua

Spektakl posvećen Nacionalnom danu rumunske kulture i proslava 170 godina od rođenja najvećeg rumunskog pesnika, Mihaja Emineskua, održaće se 16. januara u Vršcu (16 časova, Amfiteatar Visoke škole strukovnih studija za vaspitače “ Mihail Palov”), 21. januara u Kuštilju, a 24. januara u Vladimirovcu.

OŠ “Koriolan Doban” iz Kuštilja, u saradnji sa OŠ “Olga Petrov Radišić” iz Vršca, organizuje tradicionalnu manifestaciju posvećenu obeležavanju 170 godina od rođenja nacionalnog pesnika, Mihaja Emineskua, odnosno Nacionalni dan kulture.

Ovaj događaj je poseban, jer su dve škole u kojima se nastava izvodi na rumunskom jeziku, iz Kuštilja i Vršca pronašle jasan i jednostavan oblik saradnje koja je rezultirala dramatizacijom i postavljanjem na scenu čuvene pesme “Večernjak”, autora Mihaja Emineskua.

Postavljenje na scenu i režija pripada prof. Nataliji Stan i prof. Lenuci Urzesku, a pozorišni spektakl u prvoj fazi obuhvata nastupe u Vršcu, Kuštilju, kao i realizaciju turneja, odnosno obilazak škola gde se nastava izvodi na rumunskom jeziku. Dramatizacija, postavljanje na sceni remek-dela “Večernjak” od učenika petog i šestog razreda je apsolutna premijera za Rumune u Srbiji, koja je prerasla u spektakl muzike, svetla i dramatičnog tumačenja stihova. Pozorišni komad je jedinstven i po tome što je prvi put titlovan na srpski jezik, na originalan način pomoću video bima.

Zahvaljujući dramatizaciji pesme “Večernjak”, najvećeg rumunskog pesnika svih vremena, Emineskua, ovo delo se vraća posle tri decenije rumunskoj zajednici u Srbiji, Vršcu, Kuštilju…

Spektakl podstiče na razmišljanje i šalje nam poziv da prevaziđemo uski krug života, podignemo zavesu koja zaklanja pogled, težimo ka samospoznaji i idemo u susret čistoj ljubavi. Spektakl podstiče na razmišljanje i šalje nam poziv da prevaziđemo uski krug života, podignemo zavesu koja zaklanja pogled, težimo ka samospoznaji i idemo u susret čistoj ljubavi.

O Emineskuu…

Mihaj Eminesku je rođen 15. januara 1850. godine u selu Ipoteštiju, na severu Moldavije, kao sedmo od jedanaestoro dece. Osnovnu školu i niže razrede gimnazije uči u Černovicu. Profesor mu je Aron Pumnul. Povodom njegove smrti ispevaće i svoju prvu pesmu 1866. godine. Više razrede gimnazije, po svojoj prilici polaže privatno. Od 1869. do 1874. godine studira fi lozofi ju, političku ekonomiju, pravo, medicinu i rumunski jezik u Beču i Berlinu.

Umro je 15. juna 1889. u 39. godini života. Za sobom je ostavio oko 15.000 stranica poezije i proze. Njegovo remek delo je epsko-lirska pesma Lučafarul (Večernjak). Govorio je grčki, latinski, italijanski, francuski, španski, turski, albanski i srpski. Za nas je posebno
zanimljiv podatak da se Eminesku mnogo interesovao za srpsku narodnu književnost.

U listu Timpul (Vreme) objavljivao je srpske narodne pesme kosovskog ciklusa: “Boj na Kosovu”,
“Kosovska Devojka”, “Smrt Majke Jugovića” i druge.

Ostale vesti