Vesti

Novi modeli prevara kad ponuda za kupovinu automobila stigne iz inostranstva

Portal polovniautomobili.com donosi jednu zanimljivu, i zabrnjavajuću priču koju vam prenosimo u celosti:

Opreza nikada dovoljno, jer maštovitost prevaranata očigledno nema granicu. Do sada smo uglavnom imali slučajeve gde su se prevaranti predstavljali kao prodavci i tražili da im se deo novca uplati unapred, piše portal polovniautomobili.com.

Sada su otišli korak dalje – postali su i lažni kupci koji tvrde da su vam već uplatili deo novca unapred i potom traže da im ga vratite.

Kad ponuda stigne iz inostranstva

O ovom novom načinu prevare obavestio nas je korisnik našeg sajta Miroslav Kovač. On i njegova verenica prodaju “bubu” 1303S iz 1973. godine i bili su na meti prevaranata – lažnih kupaca.

Javili su nam se kako bi podelili svoje iskustvo i sve nas upozorili.

-Oglas smo postavili na nekoliko sajtova za prodaju automobila. Ubrzo su nam stigli i prvi pozivi. Ipak, na jednoj od platformi dobili smo poruku na srpskom, ali je bilo očigledno da je korišćen neki softver za automatski prevod. Poruka je glasila: ’Zainteresovan sam da kupim vozilo, ako je još na prodaju, molim vas da mi se javite na imejl jelenajuan825@gmail.com’”, prepičava nam Miroslav kako je sve počelo.

Odlučili su da potencijalnog kupca kontaktiraju. Kako kaže, komunikacija je bila dosta konfuzna.

Dajte račun, plaćam odmah

Miroslav je predložio da nastave na engleskom, ali je ona to ignorisala. Izuzev pitanja o ceni i koliko dugo je auto u njihovom vlasništvu, za druge podatke se nije interesovala, već je odmah tražila podatke za uplatu.

“U tom trenutku još ne sumnjamo da je reč o prevari. Auto prodajemo znatno ispod njegove realne cene. Uz to neki naši poznanici su slične automobile strancima prodali znatno skuplje”.

Sada kupac, kako kaže Miroslav, počinje da insistira da im uplati novac jer želi da kupi taj auto.

“Sve nam deluje malo čudno. Pošto moja verenica ima puno iskustva u elektronskim transakcijama sa inostranstvom, odlučili smo da to i uradimo. Našoj „mušteriji“ dajemo podatke na koji račun da uplati novac, ali nas ona obaveštava da je novac uplatila na Pej Pal koji je vezan za naš mejl preko kojeg komuniciramo. Međutim, mejl koji smo koristili nije imao nalog za Pej Pal”.

I to nije sve, ističe Miroslav.

“Počinju da nam stižu mejlovi od Pej Pala (tako izgledaju na prvi pogled) u kojima nas obaveštavaju da imamo uplatu i to za 500 evra veću nego što je cena auta koji prodajemo. U isto vreme dobijamo i mejlove od transportne kompanije “Boyd Freight Lines” koja traži adresu na kojoj će da preuzmu vozilo”.

Lažni službenik internet giganta

Tad počinje potpuna konfuzija. Baš ta kompanija za transport traži od Miroslava da im plate 500 evra na njihov račun u Nigeriji, a navodni službenik Pej Pala traži da mu pošalju potvrdu o uplati tih 500 evra da bi im “oslobodio” sredstva na računu.

“Uz sve to, ta izvesna Jelena Juan počinje da nam preti FBI-em i Interpolom. Tvrdi da je u Evans Sitiju u SAD, da smo je prevarili i da ne može da poništi uplatu”.

Miroslav kaže i da su tada odlučli da prekinu komunikaciju i sve prijave Pej Palu. Sledećeg jutra dočekao ih je novi preteći mejl. Ovog puta od već pomenutog navodnog službenika Pej Pala, koji im daje rok od dva sata da uplate 500 evra transportnoj kompaniji, inače sledi prijava FBI-u i Interpolu.

„Odgovaramo im svima da su prijavljeni za prevaru. Posle toga komunikacija s njihove strane prestaje. Ubrzo od pravog Pej Pala dobijamo potvrdu da nikakva sredstva nisu bila namenjena za našu mejl adresu i mole nas da im prosledimo mejl adrese i zahvaljuju nam se na pomoći u borbi protiv prevara“.

Na kraju, Miroslav poručuje: “Otvorite četvoro očiju i nikada nemojte da pristanete da uplatite novac bilo kome koga ne poznajete”.

Autor teksta: Branislav Grković , Portal poloviautomobili.com,

FOTO: unsplash.com

Ostale vesti