Vesti

Novinarka Rakić zagovara ukidanje slobode govora, cenzuru i gašenje medija

Odbornica u Skupštini Grada Vršca i potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić, pomovisana u novinara kroz udruženja Dinka Gruhonjića kako bi se opravdala, za nju, oslobađajuća presuda Višeg suda u Pančevu, očigledno ne zna ništa o novinarstvu i teškoćama sa kojima se susreću mediji u svom poslovanju.

Po ugledu na njene političke mentore, koji se obračunavaju sa saobraćajnim znacima, uništavaju javnu imovinu, otvoreno fizički napadaju i brutalno vređaju novinare i pale knjige onih koji im se ne dopadaju, što od Hitlerovih fašista do danas nije zabeleženo nigde u svetu, novinarka Rakić se otvoreno zalaže da se medijima znatno umanje ili ukinu subvencije. Bez projektnog sufinansiranja, mediji će se ugasiti, svi sem onih koji se finansiraju iz inostranstva.

Novinarka Rakić se ovim činom sukobila i sa strukovnim udruženjima novinara u Srbiji, koja se godinama zalažu da gradovi i opštine sa manje od 300.000 stanovnika, iz budžeta, za subvencionisanje medijskih sadržaja, godišnje izdvajaju do 2 odsto budžeta. Konkretno, u Vršcu, koji sada za medijske projekte izdvaja 20 miliona, to bi iznosilo preko 40 miliona dinara.

Očigledno je da su politički nastupi novinarke Rakić usmereni ka gušenju slobode govora, ka cenzuri koja je Ustavom zabranjena i gašenju medija koje njeni politički mentori smatraju “nepodobnim”. Sramotno je i što se, nasuprot novinarke Rakić, dok je izgovarala svoju mantru, nalazila novinarka TV “Naša”, u ulozi političkog promotera Rakićkinih mentora.

Pozivamo novinarska udruženja da osude zagovaranje novinarke Dragane Rakić, koja očigledno još uvek sanja izgubljenu diktaturu, u kojoj su njeni politički mentori zloupotrebljavali medije, finansijski ih uništavali i koristili za sticanje ličnog, enormnog bogatstva.

Podsetićemo, Viši sud u Pančevu oslobodio je novinarku Rakić privatne tužbe za uvredu, iako je na svom fejsbuk profilu napisala da je glavni i odgovorni urednik portala eVršac Aleksandar Čupić “najveći novinarski šljam u južnom Banatu”. Osnovni sud u Vršcu je novinarku Rakić dva puta proglasio krivom, a Viši sud u Pančevu je dva puta oslobodio, nazivajući uvrede Rakićke, tada novostvorene Dinkove novinarke, “kolegijalnom kritikom”.

Ostale vesti