Vesti

ODAKLE MILION EVRA: Vešovićka se upetljala k’o pile u kučinu

Predsednica Gradskog odbora DS u Vršcu i odbornica u Skupštini Grada Vršca Tatjana Vešović, čiji je suprug dobio građevinsku dozvolu za izgradnju privatnog Doma za stare na Guduričkom putu, duže od mesec dana izbegava da odgovori na pitanje kako su stekli više od MILION EVRA za ovu investiciju. Njihovi pokušaji da se zaobiđe istina već imaju tragikomične posledice.

Vešovići, ceo radni vek doktori na budžetskoj plati, prvo su se po kuloarima pravdali da su oni samo uradili projekat i da neće da grade Dom za stare. Potom su se pravdali da traže investitora koji će da uloži novac. Čak su neke, čija su nam imena poznata, i posetili.

Angažovali su i druge da ih pravdaju putem društvenih mreža. Pokušali su i da optuže medije za izmišljene političke pritiske. A nas samo istina zanima. Zato smo potražili odgovore od struke, kada već Vešovići izbegavaju odgovor na jednostavno pitanje.

  • Cena placa površine 4.400 metara kvadratnih na Guduričkom putu kreće se od 15 do 20 hiljada evra, ako imate sreće. S obzirom da se plac nalazi na donjoj strani, potrebno je na stotine kamiona zemlje i ozbiljnih zemljanih radova, kako bi se iznivelisao i utabao da odgovara zahtevima investitora i objektu od 1.800 kvadrata. Dalje, prema preporučenim cenama Inženjerske komore Srbije, za tu vrstu objekta, cena izrade projekta je 20 evra po kvadratu, što u ovom slučaju iznosi 36.000 evra. I sama procedura za dobijanje građevinske dozvole, koju su dobili, nosi određene troškove, što nas, okvirno, za do sada urađeno, dovodi do ulaganja od vrednog od 70 do 80 hiljada evra. Sigurno nisu toliko uložili da bi uramili projekat i okačili ga na zidove da bi zamenili goblene, kaže naš izvor iz struke.

Za izgradnju objekta Doma za stare, prema dobijenoj građevinskoj dozvoli, potreban je ozbiljan novac. A o pravdanju da Vešovići traže investitora, jer nemaju sredstva za izgradnju, naš sagovornik kaže da je, najblaže rečeno, neozbiljno.

  • Za izgradnju objekta, o kojem dobijamo sve podatke iz dobijene građevinske dozvole, potrebno je oko 750 hiljada evra, ako vam je izvođač rođeni brat i neće sebe, svoje radnike i mašine da naplati. Ako angažujete građevinsku firmu, cifra je oko 900.000 evra. Tvrdim da niti jedan investitor neće pristati da da novac za objekat u čijem projektovanju nije učestvovao sa svojim zahtevima. U ovom slučaju, ako su njihova pravdanja tačna, investitor je stavljen pred svršen čin, bez načina da išta promeni, prema sopstvenoj viziji. Uz napomenu da investitori znaju da Vešovići nemaju iskustva u tom poslu, logično je pitati ko će dati svoj novac da se gradi nešto što je neko drugi laički zamislio? Zato mi je ta priča neodrživa, kaže naš sagovornik koji je duže od dve decenije prisutan na ovom tržištu, kao izvođač, konsultant i investitor.

Posle izgradnje, sledi opremanje objekta koji mora da zadovolji stroge kriterijume definisane zakonom i angažovanje brojnog stručnog i sertifikovanog medicinskog i drugog osoblja, koje neće da radi za minimalac.

Iz navedenog, naša obaveza je da ponovimo pitanje Tatjani Vešović, koja se Vrščanima nudi da im bude vlast: Kako ste stekli više od MILION EVRA za izgradnju privatnog Doma za stare?

Ostale vesti