Kultura Vesti

Održan Nacionalni dan rumunske kulture

Spektakl posvećen Nacionalnom danu rumunske kulture i obeležavanje 170 godina od rođenja najvećeg rumunskog pesnika svih vremena, Mihaja Emineskua, juče je održan u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za vaspitače „Mihajlo Pavlov“ u Vršcu. Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović je prisustvovala ovoj proslavi i s posebnim zadovoljstvom istakla prijateljske i dobre odnose koje naše dve nacije održavaju.

  • Lokalna samouprava Grada Vršca će i u budućem periodu s velikom pažnjom pratiti sva događanja vezana za vašu kulturu i s ponosom isticati dobrosusedske odnose Srba i Rumuna kako do sada tako i u budućnosti, rekla je gradonačelnica.

Ovaj događaj je od izuzetnog značaja, jer su dve škole (OŠ „Koriolan Doban“ iz Kuštilja i OŠ „Olga Petrov Radišić“ iz Vršca) u kojima se nastava izvodi na rumunskom jeziku pronašle jasan i nedvosmislen oblik saradnje koja je rezultirala dramatizacijom i postavljanjem na scenu čuvene pesme „Večernjak“ (Luceafărul). Nakon Vršca, Nacionalni dan rumunske kulture, obeležiće se i u Kuštilju, 21. januara 2020. godine i Vladimirovcu, 24. januara 2020. godine.

Mihaj Eminesku je rođen 15. januara 1850. godine u selu Ipoteštiju, na severu Moldavije, kao sedmo od jedanaestoro dece. Osnovnu školu i niže razrede gimnazije uči u Černovicu. Profesor mu je Aron Pumnul. Povodom njegove smrti ispevaće i svoju prvu pesmu 1866. godine. Više razrede gimnazije polaže privatno. Od 1869. do 1874. godine studira filozofiju, političku ekonomiju, pravo, medicinu i rumunski jezik u Beču i Berlinu. Umro je 15. juna 1889. u 39. godini života. Za sobom je ostavio oko 15.000 stranica poezije i proze. Njegovo remek delo je epsko-lirska pesma Lučafarul (Večernjak). Govorio je grčki, latinski, italijanski, francuski, španski, turski, albanski i srpski. Za nas je posebno zanimljiv podatak da se Eminesku mnogo interesovao za srpsku narodnu književnost. U listu Timpul (Vreme) objavljivao je srpske narodne pesme kosovskog ciklusa: „Boj na Kosovu”, „Kosovska Devojka”, „Smrt Majke Jugovića” i druge.

Ostale vesti