Vesti

Održana edukacija srednjoškolaca o HIV

Udruženje za poboljšanje položaja mladih “IZ PRINCIPA“, povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/side, organizovalo je u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača “Mihailo Palov” predavanje namenjeno srednjoškolskom uzrastu.

Cilj ovog predavanja jeste edukacija i informisanje učenika, kako i na koji način bi trebalo da se zaštite od ove teške bolesti. Učenici su prvo pogledali kratak film edukativnog karaktera, a posle toga saslušali su predavanje na temu prevencije od hiva/side.

Pomenuto predavanje održale su Emilija Kojić, strukovna medicinska sestra, specijalista javnog zdravlja, glavna sestra službe zdravstvene zaštite dece i školske dece u Domu zdravlja Vršac i Karolina Ropić doktor opšte medicine, zaposlena u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović” u Vršcu.

Posle održanog edukativnog dela u vidu predavanja, učenicima su podeljeni edukativni i promotivni materijal, ali i prezervativi, kao jedno od najefikasnijih sredstava zaštite od HIV i ostalih polno prenosivih bolesti.

Predavanje su organizovali i sproveli Udruženje za poboljšanje položaja mladih “IZ PRINCIPA”, Grad Vršac, Savet za zdravlje Grada Vršca, Dom zdravlja Vršac, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović” i mobilni tim za inkluziju Roma. Podršku je pružila i omladina JAZAS-a iz Beograda koja je obezbedila propagandni materijal.

Ostale vesti