Vesti

Odzvonilo lažnim sniženjima

Lažnim sniženjima je došao kraj. Trgovac više neće smeti da kupce mami velikim popustima, ako takvih nema u radnji. Velika sezonska sniženja imaće vreme i rok trajanja, a brojke o popustima moraće i da se potvrde i konkretnim cenama – pre i posle sniženja.

To je bio i cilj novog zakona o trgovini koji je u utorak stupio na snagu, a kojim se jasno određuje šta se može nazvati rasprodajom, šta su sezonska sniženja, a šta je akcijska prodaja.

  • U slučaju prodaje robe sa sniženom cenom, trgovac je dužan da jasno istakne i sniženu i prethodnu cenu. Rasprodaja robe je prodaja po nižoj ceni u odnosu na prethodnu cenu, ali samo u slučaju da trgovac prestaje da radi, ako prekine poslovanje u određenim objektima ili odluči da više ne prodaje određenu robe. Trgovac je dužan da fizički izdvoji robu koja je predmet rasprodaje od robe pod redovnim uslovima“, naglašavaju u Ministarstvu trgovine, pišu Večernje novosti.

Sezonska sniženja po novom propisu organizuju se dva puta godišnje. Mogu da počnu u periodu između 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula i da traju najviše 60 dana po sezoni. Akcijska prodaja je ograničena na 31 dan, a tokom trajanja trgovac mora da istakne i prethodnu i sniženu cenu, kao i procenat sniženja, osim ako akcija ne traje do tri dana.

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta potrošača, ovaj zakon ide u korist potrošačima i oni bi trebalo aktivno da učestvuju i prijavljuju sve sumnjive akcije tržišnim isnpektorima. Kako kaže, zaprećene su veoma visoke kazne od 30.000 do 50.000 dinara za male trgovine, ali i do tri miliona dinara za velike trgovinske sisteme.

Kod oglašavanja procenta sniženja, najveći procenat sniženja može da se navede ukoliko se odnosi na najmanje jednu petinu robe u asortimanu trgovca na svakom prodajnom mestu na koji se prodajni podsticaj odnosi.

Zabranjeno je oglašavanje prodajnih podsticaja za robu koje ima u tako maloj količini da je očigledno da se time namerava privlačenje kupaca radi navođenja na kupovinu druge robe, osim ako nije naznačena jasno raspoloživa količina na dan početka prodajnog podsticaja – piše u novom zakonu.

Izvor: Večernje novosti/BIZLife

Ostale vesti