Kultura

Počeo 22. Vršački venac

Na Trgu Svetog Teodora Vršačkog juče je i zvanično počeo 22. Međunarodni festival folklora “Vršački venac”, koji se ove godine održava do 10. jula. Druženje sa čuvarima i negovateljima tradicionalnog plesa i igre počelo je revijalnim programom, a nastavljeno tradicionalnom povorkom, svečanim prijemom u Gradskoj kući i prvim nastupima u centru Vršca.

Svakog jula Vršac postaje folklorni centar sveta, jer tokom Međunarodnog festivala “Vršački venac” u gradu pod kulom okupi ansamble i plesne grupe iz svih krajeva planete.Ove godine, u goste su došli ansambli iz Bugarske, Kolumbije, Grčke, Indonezije, srpski ansambl iz Kanade, jedan od najboljih srpskih ansambala iz Sremske Mitrovice, kao predstavnik grada domaćina – GKUD Laza Nančić, a poslednjeg dana festivala biće tu i tradicionalni gosti iz Rumunije, ansambl Timišul iz Temišvara.

“Vršački venac” je članica CIOF organizacije, koja je deo UNESCO, pa je i ove godine pripremljen zanimljiv prateći program.

  • Ove godine ćemo imati prezentaciju grčke kuhinje, a potom će indonežanska grupa, pod pokroviteljstvom indonežanske ambasade, ostati još dva dana, pa će Kulturni centar napraviti jedan lep program. Imaćemo prezentaciju njihove tradicije i kulture, izložbe, tradicionalnu kuhinju, filmove, i sve ono što prati jedan takav program, kaže direktorka festivala Olga Petrov.

U pratećem programu članovi gostujućih ansambala učiće jednu srpsku narodnu igru koju će zajednički izvesti poslednje večeri festivala, a u organizaciji TO Vršac održava se i etno sajam na Gradskom trgu.

Ostale vesti