Vesti

Poseta ministra Nedimovića Gudurici, Jablanci i Vlajkovcu

Ministar u Vladi Srbije zadužen za resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović obišao je poljoprivredna gazdinstva u Gudurici, Jablanci i Vlajkovcu.

Ministar Nedimović, negujući praksu ličnog kontakta i saradnje sa proizvođačima, posetio je porodicu Spasić u Gudurici, vinogradare i proizvođače vina koji zasade imaju na 13 hektara pod vinovom lozom i 2 hektara pod voćem.

Subvencije koje daje ministarstvo im je od izuzetnog značaja s obzirom na to da šire proizvodnju. U Srbiji u registru ima 10 hiljada hektara, realno se računa 15 hektara, od čega je 7 odsto autohtonih sorti.

Nova mehanizacija znači smanjenje troškova i savremen način proizvodnje. Dva osnovna zadatka su pred ministarstvom poljoprivrede u narednoj godini a to su navodnjavanje i komasacija, u čemu Vršac prednjači.

U selu Jablanka ministar je razgovarao sa ratarima i stočarima ovog kraja. Posetio je domaćinstvo Pantelije Kazana, koji obrađuje 300 jutara zemlje pod suncokretom, uljanom repicom i pšenicom. Kazan kaže da je koristio subvencije države i ranije, ali da bi konkretni potezi više značili. Probleme imaju i sa prirodom, posebno ove jeseni.

  • Praksa rada na terenu sa poljoprivrednim proizvođačima nastavlja se nakon praznika i dala je najbolje efekte u radu do sada, tvrdi ministar.

Ostale vesti