Vesti

Predstavljen projekat “Održiva zajednička mreža za vanredne situacije u Banatu”

Prva konferencija i prezentacija projekta “Održiva zajednička mreža za vanredne situacije u Banatu” održane su u Rešici. Pored Grada Vršca, koji je ujedno i jedini partner sa srpske strane, u projektu učestvuju još tri rumunska partnera, Županija Karaš-Severin kao vodeći partner, ADI VEST i ISU Semenic.

U pitanju je projekat koji se finansira kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija- Srbija. Ukupna vrednost projekta, sa obe strane, iznosi oko 1.5 miliona evra, dok vrednost projekta sa srpske strane iznosi 574.557 evra.

  • U pitanju su bespovratna sredstva dobijena iz Fonda EU, koja finansira 85 odsto od ukupne vrednosti projekta, dok će preostalih 15 odsto biti finansirano iz budžeta Grada Vršca. Kao Grad, izuzetno smo ponosni na ovaj projekat, jer ima za cilj kako reagovanje u vanrednim situacijama tako i prevenciju i sprečavanje da do pomenutih situacija dođe, kako na teritoriji Grada Vršca tako i u pograničnom delu, objašnjava Marina Putnik načelnica Odeljenja za privredu, poljoprivredu i lokalno-ekonomski razvoj Grada Vršca.

Kroz projekat, nabaviće se izuzetno vredna oprema koju će koristiti Vatrogasna jedinica Grada Vršca, a to su dva vatrogasna vozila, brojna oprema u vidu infracrvenih kamera i kamera za otkrivanje žarišta požara. Biće organizovane brojne radionice i taktičke vežbe, u okviru kojih će se, sa nabavljenom opremom, pokazati delovanje u kriznim situacijama. U planu je i da se unapredi Krizni štab, kao zasebna jedinica koja će svakodnevno pratiti stanje na terenu, kako bi se u slučaju mogućih nepogoda, pravovremeno reagovalo.

  • Projekat će trajati dve godine, a ugovor je potpisan avgusta ove godine. Gradska uprava, na čelu sa Gradonačelnicom Draganom Mitrović, podržala je ceo koncept ovog projekta i prilično ozbiljno pristupila celoj proceduri. Imamo punu podršku pri realizaciji, jer je briga o našim sugrađanima u svim segmentima jedan od naših osnovnih ciljeva, rekla je Putnik.

Ostale vesti