Kultura Vesti

Promocija knjige “Car Jovan Nenad” u Gradskoj biblioteci

Gradska biblioteka Vršac, Centar za multikulturalni dijalog i regionalizam, Kulturni centar Vršac i Srpski institut Budimpešta, danas u 18 časova, organizuju promociju knjige „Car Jovan Nenad“ dr Borisa Stojkovskog.

Ova monografija vanrednog profesora novosadskog filozofskog fakulteta dr Borisa Stojkovskog je do sada najpotpunije i najznačajnije delo o životu i ličnosti cara Jovana Nenada i njegovog pokreta.

Pokret, nastao u Južnoj Ugarskoj, pre svega među srpskim stanovništvom u predelima Banata i Bačke posle ugarske pogibije kod Mohača, kao i harizmatska i tajanstvena ličnost samozvanog cara nisu izazvali samo veliko interesovanje savremenika širom Ugarske i Evrope, nego i istraživača krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka.

Razumljivo je istaknuto interesovanje srpskih istoričara i političara u 20. veku koji su u caru Jovanu Nenadu i njegovom pokretu videli prve klice srpske i jugoslovenske državnosti u ovim predelima. Profesor Stojkovski je godinama tragajući za savremnim izvorima i proučavajući i analizirajući ih uspeo da zainteresovanoj publici na najbolji mogući način, svestrano i, koristeći savremenu metodologiju istorijskih istraživanja, realno, a istovremeno i plastično prikaže ličnost cara Jovana Nenada i ljudi koji su ga okruživali, kao i “smutno vreme” u kojem je Jovan Nenad delovao, a zatim i recepciju svega toga u istoriografiji, književnosti i politici 20. veka u Srbiji.

Publikaciju je izdao Srpski institut (Budimpešta) u saradnji sa Gradskim arhivom u Subotici i Centrom za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Srpski institut je u Budimpešti osnovan od strane Samouprave Srba u Mađarskoj sa ciljem da organizuje, vrši i potpomaže naučno-istraživačku delatnost o prošlosti i savremenoj društvenoj stvarnosti Srba u Mađarskoj.

Srpski institut u okviru svoje delatnosti ostvaruje istraživačke projekte u oblasti istorije, kulturne istorije, istorije umetnosti, etnologije, lingvistike, manjinskih prava, kao i multidisciplinarne projekte u kojima učestvuju ustraživači iz Srbije i Mađarske.

Prikuplja podatke o Srbima u Mađarskoj i formira digitalne naučne baze podataka. Redovno organizuje naučne skupove u ovim oblastima i objavljuje razna izdanja od značaja za istoriju i etnologiju Srba u Mađarskoj, kao i za srpsko-mađarske kulturne veze. Institut je mala ustanova sa skromnim resursima i kapacitetima, ali ima značajnu ulogu u razvijanju veza između srpske manjine u Mađarskoj i njene matice.

U programu uz autora učestvuju još i Pera Lastić, rukovodilac Srpskog instituta iz Budimpešte, Bado Zoltan, istoričar iz Budimpešte i dr Aleksandar krstić, istoričar i moderator promocije.

Ostale vesti