Kultura Vesti

Radionica za Svetog Savu u Gradskoj biblioteci

Gradska biblioteka Vršca, povodom obeležavanja dana Svetog Save, za vršačke osnovce organizuje radionicu pod nazivom „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem“ Aleksandre Mihajlović.

  • Zamisli da si savremenik Marka Kraljevića i da slušaš njegove dogodovštine iz prve ruke. Zamisli da putuješ po Evropi i Balkanu u vreme događaja koje opisuju narodne epske pesme. Zamisli da imaš sovu Sofiju, mudru prijateljicu koja ti postavlja pitanja i zadatke. Razmisli, docrtaj, dopiši, reši i zabavi se učeći o Marku Kraljeviću i njegovom dobu na originalan način.Tokom radionice, vršački osnovci lagano uplovljavaju u 14. vek, deleći događaje i doživljaje sa srednjovekovnim pisarom, monahom Lukijanom. On, već star, traži pomagača da dovrši rukopis o Marku Mrnjavčeviću, svom prijatelju i velikom junaku. Monahova ljubimica, sova Sofija, otvara vrata za maštanje i istraživanje o dalekoj istoriji. Ona osmišljava kvizove i inspiriše da se kreativno reši svaki zadatak. Deca mogu da dopune, docrtaju i aktivno učestvuju u preokretu svake priče uz pouku šta istorija veli, rekla nam je autorka.

Aleksandra Mihajlović je završila Filološki fakultet u Beogradu na katedri Opšte i srpske književnosti sa srpskim jezikom. Doktorant je na istom fakultetu i spisateljica. Član je Udruženja književnika Srbije, a predaje srpski jezik i književnost u Gimnaziji u Pančevu. Objavila je dva romana: „Zapričavanje. Zavaravanje. Zavirivanje.“ 2012. godine i „Kroz prstohvat cimeta“ 2015. godine.

Radionica će se održati u petak, 24. januara, u tri termina: u 10, u 14.30 i u 17 časova.

Ostale vesti