Vesti

“Stara vremena” večeras u NP “Sterija”

Predstava “Stara vremena” po tekstu Harolda Pintera, i u režiji Snežane Udicki, na repertorau Narodnog pozorišta “Sterija” .

Početak predstave je u 20 časova.

Harold Pinter je Nobelovom nagradom nagrađeni engleski pisac i scenarist. Smatra se jednim od najuticajnijih britanskih dramatičara. Najpoznatije drame su mu The Birthday Party (1957), The Homecoming (1964) i Betrayal (1978), od kojih je svaku adaptirao u film.

– Pinter stvara svet u kome u isto vreme glorifikuje i degradira ljubav. Na jedan čudan način uvlači publiku u svoju banalnu priču, a s druge strane, postoji nešto više od toga. Ovo nije samo priča o ljubavnom trouglu, već o tome da li je ŽIVOT ONO ŠTO NAM SE DOGAĐA ILI ONO ŠTO SMO PROPUSTILI? Čovek je ujedno i kreator i nemoćan učesnik. Pinter daje oblik svojoj ličnoj fasciniranosti sećanjem kao funkciji emotivne svesti koja okupira i određuje sadašnji trenutak. Razlog za predstavu je upravo slika u javnosti, pa čak i najinitmnija osećanja prikazujemo vrlo transparentno ali i lažno u isto vreme. Brak u koji se ulazi bez ljubavi, iz razloga koji su u tom trenutku bili bitni, a nemaju veze sa ljubavlju prema partneru, biće testirani kad-tad, jer nisu zasnovani na onome na čemu bi trebalo da budu – na ljubavi, emocijama, strasti… Prošlost za koju verujemo da je ostala iza nas i tamo gde joj je mesto – u prošlosti, i za koju verujemo da smo je u svesti modifikovali kako nama odgovara, mora da ispliva nekad, a tada će se sve što je bilo lažno dovesti u pitanje. Tamo gde ima ljubavnog trougla, ima i ljubavi i izdaje i boli, kaže rediteljka predstave “Stara vremena” Snežana Udicki


Ostale vesti