Vesti

UV indikator postavljen u OŠ “Jovan Sterija Popović”

U Osnovnoj školi “Jovan Sterija Popović” postavljen je UV indikator, specijalni merač za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja. Učenici ove škole i građani, zahvaljujući UV indikatoru, moći će da vide jačinu UV zračenja, saznaju na koji način bi trebalo da se zaštite od negativnog uticaja sunca i tako sačuvaju svoje zdravlje.

Specijalni merač za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja postavljen je kao rezultat učešća škole na konkursu “Dva lica sunca”, koji je organizovan za sve osnovne škole u Srbiji u okviru kampanje sistematske edukacije o odgovornom ponašanju na suncu “Zaštita za sve”, koju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Na konkursu je učestvovalo preko 130 škola iz cele Srbije. Među 206 radova đaka, koje su na konkurs poslali učitelji, izabrano je 20 najboljih. U Vojvodini su UV indikatori do sada postavljeni u 8 škola, a širom Srbije u još 11.

Cilj kampanje “Zaštita za sve” je da odgovorno ponašanje na suncu postane deo zdravih životnih navika, posebno dece, koja mnogo više vremena provode napolju nego odrasli, a njihova koža je osetljivija na negativne uticaje sunca.

Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a preporuka da se sa edukacijom o odgovornom ponašanju na suncu počne u predškolskom i ranoškolskom uzrastu.

Intenzitet sunčevog, to jest UV, zračenja grafički je prikazan na UV indikatoru u tri kategorije: Bezbedno je, Zaštiti se i Skloni se.

U zavisnosti od inteziteta UV zračenja jedna od ovih pozicija svetli. Mere zaštite koje je u tom periodu potrebno preduzeti – od sklanjanja u hlad, do nošenja majica dugih rukava, kapa sa širokim obodom i naočara, do nanošenja krema za zaštitu od sunca – jednostavno i kratko su objašnjene u pratećem tekstu legende UV indikatora.

Simboli legende su naglašeni istom bojom kao svetleće pozicije, te su lako razumljivi i privlače pažnju.

Deo društveno odgovorne kampanje “Zaštita za sve”, koja se sprovodi dve godine, je i edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za učitelje, koju je do sada prošlo 850 učitelja iz 361 škole iz preko dvestotine gradova u Srbiji.

Učitelji su u okviru edukacije dobili saznanja i metode na osnovu kojih informacije o potencijalno negativnim uticajima sunca i odgovornom ponašanju na suncu prenose deci ranoškolskog uzrasta.

U okviru kampanje “Zaštita za sve”, tokom 2018. godine, UV indikatori postavljeni su u 6 najvećih škola u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Kampanja “Zaštita za sve” predstavlja logičan nastavak akcije za rano otkrivanje raka kože “Pregled za sve”, koju su Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja sprovodili od 2015. do 2017.godine.

Izvor: RTV

Ostale vesti