Vesti

Vetar u slabljenju, košava dostizala 117km/h

U Vršcu su juče zabaleženi orkanski udari vetra brzine od oko 111 km/h, što znači da vetar u sekundi pređe putanju od oko 31 metra. Zbog geografskih odlika u Vršcu je najvetrovitije. Vetar se danas smiruje. Košava u petak ponovo jača, ali neće biti tako jakih udara kao juče.

Košava je polomila jedan od platana na Gradskom stadionu. Oboreni platan, koji je pri padu srušio i deo ograde na ulazu na stadion iz Gradskog parka, jedina je do sada evidentirana šteta koju je u poslednja dva dana načinila košava, a ovaj slučaj podseća i da ovakva upozorenja, o zabrani kretanja u blizini drveća kada duva vetar, treba ozbiljno shvatiti.

Dok su svi još bili na broju…

Vršac inače ima preko 200 vetrovitih dana u godini, a košava je najčešća i najžešća, jer često duva i preko 110 kilometara na čas. Dešavalo se ranije da podigne krovove, polomi oluke, drveće, ali kažu da se i ono aklimatizovalo i “naučilo” na jake udare, a vršački neimari već su se izveštili u gradnji otpornijoj na olujne udare vetra.

Najjači udari vetra u Vršcu zabeleženi su u januaru 1987. godine – 173 km/h, a u novije vreme u februaru 2014. kada su iznosili 170 km/h.

Košava ima i višestruko dobre strane. Dolazi do stvaranja vazdušnog kovitlaca, koji donosi kvalitetan vazduh sa različitih strana, pre svega sa Karpata, tako da u Vršcu dobijamo odličan kvalitet vazduha.

Ostale vesti