Vesti

Vršac je primer dobre prakse

Grad Vršac predstavlja primer dobre prakse u pružanju usluga socijalne zaštite. To je potvrđeno prilikom potpisivanja Panoa saradnje i Sporazuma o saradnji sa pilot gradovima i opštinama, u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, koji implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović ističe da je Vršac poslednjih nekoliko godina mnogo uradio na unapređenju položaja svih marginalizovanih društvenih grupa.

  • Posebno kada su u pitanju Romi i Romkinje, koje pratimo u svim segmentima počev od zdravlja i obrzovanja preko uslova stanovanja do zapošljavanja. Ono što smo uradili u poslednje dve godine je i donošenje strateških dokumenata koji se odnose na socijalno uključivanje Romske populacije, a pre svega operativni plan po kome delujemo na terenu, gde je čak kordinatorka našeg mobilnog tima socijalne podrške upravo Romkinja. Činjenica koja govori u prilog tome da smo na pravom putu je i početak implementacije dva projekta u oblasti zapošljavanja Roma koja se finansiraju sredstvima EU i upravo je to jedan od razloga što je Grad Vršac naveden kao primer dobre prakse kada je u pitanju pružanje usluga socijalne zaštite, rekla je gradonačelnica Mitrović.

Ceremonijalnom potpisivanju Panoa saradnje prisustvovao je ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib. On je istakao značaj ovakve inicijative i naglasio da će ona doprineti daljem napretku na polju integracije marginalizovanih grupa.

  • Važno je da zajedno radimo na ovakvim projektima, da ističemo različitosti i da jačom saradnjom između Nemačke i Srbije pružimo veliku i značajnu pomoć Romima i drugim marginalizovanim grupama. Veliki značaj za pripadnike marginalizovanih grupa imaju lokalne strukture i drago mi je što imamo 15 opština i 12 gradova koji pokazuju veliki angažman na ovom polju, istakao je ambasador Šib.

Projekat inkluzije realizuje se u saradnji sa kabinetom potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, koja je ujedno i predsednica Koordinacionog tela za praćenje i realizaciju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.

  • Vlada je opredeljena po pitanju inkluzije marginalizovanih grupa i nastoji da ovo ne bude samo priča, ideja i želja, već da u realnom životu pokažemo šta sve možemo da uradimo i da se kao država izborimo da svi građani i građanke imaju jednaka prava. Današnji Sporazum veoma je važan da možemo zajedno da radimo na tome da od Roma i Romkinja dobijemo direktan odgovor šta smo to popravili u prethodnom periodu i šta je potrebno da se unapredi kako bi svi imali dostojanstven, i život kakav zaslužuju, izjavila je ministarka Mihajlović.

Ostale vesti