Vesti

Vršačke planine u višem stepenu zaštite

Posle javnog uvida koji je trajao 22 dana, a koji je organizovala vršačka Gradska uprava, održana je i javna rasprava u Gradskoj kući o nacrtu odluke Skupštine AP Vojvodine o zaštiti Predela izuzetnih odlika „Vršačke planine“ i Studiji zaštite Predela izuzetnih odlika „Vršačke planine“.

U otvorenoj raspravi, značajnijih primedbi na nacrte ovih dokumenata nije bilo. Preovladalo je zajedničko mišljenje da će se podizanjem stepena zaštite na drugu kategoriju i prenošenje odlučivanja o zaštiti na pokrajinski nivo, znatno unaprediti upravljanje nad ovim zaštićenim područjem. Osim iz drugih izvora sredstva namenjena za upravljanje ovim područjem biće obezbeđena pokrajinskim buyetom. JKP „ Drugi oktobar“ je odlukom o zaštiti PIO „Vršačke planine“, određen za upravljača ovog zaštićenog područja.

Predeo izuzetnih odlika „Vršačke planine“ se celom svojom površinom nalazi na području Grada Vršca, na teritoriji osam katastarskih opština: Sočica, Jablanka, Mesić, Vršac, Veliko Središte, Malo Središte, Gudurica i Markovac. Područje obuhvata površinu od 5.328,86 hektara, od čega je 4.157,32 (78,02 odsto) u državnoj svojini, 40,44 ha (0,76 odsto) u javnoj svojini, u privatnoj svojini je tek 315,13 ha, odnosno 5,91 odsto, dok su 641,06 ha u drugim oblicima svojine, a za 174,92 ha nema podataka.

Novost je da se na području PIO „Vršačke planine” ustanovljava se režim zaštite prvog stepena na površini od 167,60 hektara, što je tri procenta ukupne površine. Drugi stepen zaštite važiće za najveći deo Predela, na površini od 3.342,43 ha (62,7odsto), a režim zaštite trećeg stepena na površini od 1.818,84 ha (34,1 odsto.

Javna rasprava o pomenutim dokumentima omogućila je da se razmotre primedbe koje su dostavljene tokom javnog uvida, odnosno do naznačenog roka. Javnu raspravu je vodila Komisija koju je obrazovao Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine. Raspravi su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode, Zavoda za urbanizam Vojvodine, uprave Grada Vršca, predstavnik JKP „Drugi Oktobar“, udruženja građana i građani koji su bili zainteresovani da uzmu učešće u ovoj raspravi.

Ostale vesti