Vesti

Vršačke sudije saučesnici u “legalnoj pljački”?

Parnične sudije u Osnovnom sudu u Vršcu, neverovatnom brzinom, donele su 2.150 presuda u korist penzionera, a protiv Grada Vršca. Viši sud u Pančevu još brže je potvrđivao presude, ali sa pravnom ogradom od istih. Još brži su bili izvršitelji, koji su sa budžeta Grada Vršca prinudno “skinuli” više od 102 MILIONA dinara.

Sa presudama u kojima se Grad Vršac optužuje za neosnovano bogaćenje, prednjačila je neiskusna sudija Milica Gavrančić, koja se tokom kratke karijere već pojavljivala u javnosti zbog loših rešenja u korist tajkuna i uzurpatora državnih oranica. Donela je čak 334 neodržive presude.

Njena presuda, u ovoj “legalnoj pljački”, prva je postala pravosnažna, ali je i prva preinačena, nakon što je Ustavni sud utvrdio da je Vršcu uskraćeno pravo na pravično suđenje. I posle jasne odluke Ustavnog suda Gavrančić je naštancovala još 104 iste presude. Do sada joj je 57 preinačeno, što se očekuje u svim ostalim slučajevima.

Sudija Gavrančić kandidovala se za predsednicu Osnovnog suda u Vršcu. Od sadašnjeg predsednika bolji bi bio bilo ko, ali nije u tome suština. Pročitajte tekst do kraja, pa zamislite šta bi se dešavalo u Vršcu i u Osnovnom sudu, ako ona bude izabrana.

Zašto “legalna pljačka”?

Ovaj termin upotrebio je jedan od zastupnika penzionera, upravo u Osnovnom sudu u Vršcu, pred zastupnicima Grada Vršca, uz cinično pitanje “što se bunite?”. Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i pravobranioci bili su prinuđeni da reaguju, jer su presude bile takve da je lokalna samouprava morala da se žali. Gradonačenica pred zakonom odgovara za budžet, za kasu svih građana Vršca. Žalbe su bile iznuđene.

Od 102 MILIONA dinara, 2.150 penzionera na svoje račune primilo je ukupno manje od 30 milona dinara. Nekolicina izvršitelja i advokata naplatilo je svoje usluge više od 72 MILIONA DINARA i tu nije kraj. Počinju protivizvršenja po preinačenim presudama, zarada izvršitelja i advokata raste, a šteta po građane Vršca sve je veća i veća.

Suština je u broju predmeta i naštancovanih presuda koje su garantovale zaradu advokatima i izvršiteljima. Njima nije bitno da li će proces izgubiti Grad Vršac ili penzioneri. Njima je bitno da naplate svoje troškove. Onaj ko se bar malo razume u sudske procese, zna kako njima i da manipuliše. Degutantno je pitati da li se parnične sudije Osnovnog suda u Vršcu razumeju u sudske procese…

Vrščani znog ovih procesa imaju štetu veću od 100 MILIONA dinara i ta šteta iz dana u dan raste. Ako izgubi Grad Vršac tu štetu snose svi građani, a budžet, sve ustanove i institucije, socijalne, zdravstvene, kulturne, obrazovne ulaze u probleme. Ako izgube penzioneri, platiće oni i njihove porodice. Svi imaju štetu sem par advokata i izvršitelja.

Advokati pored zarade imaju i drugi cilj…

Nekolicina advokata koji su zaradili oko 50 MILIONA dinara i zaradiće još, bliski su prijatelji oca Milice Gavrančić, Rajka Milovića, osnivača i visokog funkcionera grupe građana Pokret VRER i sa istim su delili vlast dok je penzionerima naplaćivan samodoprinos. Oni su vršili pritisak na PIO fond da naplaćuje i penzionerima. Nisu, kao danas, govorili da je to protivzakonito. Među njima su bivši visoki lokalni funkcioneri SPS i DS.

Opozicione političke organizacije organizovale su čak i skupove na koje su “podvodili” penzionere i pričali im bajke, optužujući sadašnju lokalnu vlast za ono što su oni činili. Penzioneri su im davali punomoćja, a većina njih nikada više nije videla oči niti čula glas tih advokata. Danas im se ni na telefone ne javljaju. Izbegavaju da odgovore kako će penzioneri, zbog 20 ili 30.000 dinara koje su dobili na račun, morati da vraćaju i više od 2.000 EVRA. Sve i ono što su u “legalnoj pljački” naplatili advokati i izvršitelji.

Drugi cilj opoziciono angažovanih advokata, pored enormne zarade, bio je da kroz ove sporove zavade penzionere i sadašnju lokalnu vlast, da u Vršcu puste “zlu krv”. Presude Milice Gavrančić i drugih sudija, koje ne kriju svoju političku subjektivnost i nakolonost prema opoziciji, to su u jednom momentu i omogućile. Nadamo se da će Visoki savet sudstva, nadležna tužilaštva i drugi državni organi ustanoviti šta se u Vršcu zaista desilo.

Podsetićemo penzionere i na neka druga, tužna vremena, kada su ti isti advokati ili njihovi mentori zastupali sadašnje penzionere, a onda radnike propalih društvenih preduzeća. Radnici su dobili mrvice, a funkcioneri danas opozicionih stranaka, za šaku para, imovinu vrednu milione.

Dragi penzioneri, setite se njihove privatizacije i Vaših tadašnjih muka, pogledajte šta poseduju ti advokati i funkcioneri njihovih političkih organizacija i sve će Vam biti jasnije.

Nastaviće se…

Autor: Open View doo snosi punu krivičnu i materijalnu odgovornost za ovaj tekst

Ostale vesti