Vesti

Vršački učenici u “Svetioniku znanja”

Edukativna manifestacija Svetionik znanja, koju sprovodi Asocijacija za afirmaciju kulture (ASK), uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih američkih država, počela je trodnevnim skupom u Hotelu Srbija u Vršcu.

Srednjoškolci iz 15 gradova Srbije, uz stručnu pomoć mentora, u timovima, otpočeli su rad na osmišljavanju i pripremi projekata na temu ekologije, sporta, turizma, kulture ili društvene odgovornosti.

  • Naš zadatak je turizam. Trudićemo se da za izvršimo što bolje, da dovedemo što više mladih u naš grad, i naravno, da pobedimo! – ovako tim srednjoškolaca iz Vršca ukratko predstavlja svoju ideju kojom se takmiče na ovogodišnjem Svetioniku znanja. Mirjana, Dejan, Jelena i Luka dolaze iz različitih škola, ali kažu da zajedno čine tim za pobedu.
  • Očekujemo, naravno, da pobedimo, ali pre svega družićemo se, da upoznamo što više ljudi, a i da se mi međusobno dodatno zbližimo, kaže Mirjana Prvanov, učenica Hemijsko-medicinske škole Vršac.
  • Mnogo mi se sviđa tim, i mislim i da sam birao da ne bih bolje sastavio. Dobro se uklapamo, za sada rad ide po planu, i videćemo kako će da prođe, kaže Dejan Landup iz Školskog centra Nikola Tesla.

Da se dobro slažu potvrđuje i njegova školska drugarica Jelena Jankov, a Luka Brković iz Gimnazije Borislav Petrov Braca dodaje da je, pored mogućnosti da učestvuju i pobede, mnogo važnije to što mogu da na bolje promene sredinu u kojoj žive.

  • Mislim da je to najbitnije, zaključuje Luka.

Svetionik znanja se održava treću godinu zaredom, u cilju edukacije i obuke srednjoškolaca, da uz stručnu pomoć mentora, dođu do realizacije ideje kojom bi unapredili zajednice u kojima žive. Brazilac Tiago Feheira prošle godine bio je u žiriju i oduševljen je idejama mladih:

  • Oni mene motivišu i dokazuju da ima nade za budućnost Srbije, jer su vredni, angažovani, razmišljaju kritički, znaju koji su probleme njihovih gradova i mesta i kako da ih rešavaju, tako da ćemo zajedno, kao ekipa, napraviti nešto jako lepo, ističe Tiago.

Posle ovog početnog skupa, svi timovi proći će tromesečni trening program uz nedeljne sastanke i webinare sa stručnim predavačima, koji će ih voditi kroz čitav proces.

  • Takođe, sa strane našeg tima, oni će imati tri provere napretka, čime želimo da testiramo dokle su stigli i pravilno ih usmerimo dalje. Sve ideje i ceo proces kulminiraju na Zlatiboru, od 1. do 3. februara, gde će timovi pred stručnim žirijem predstaviti svoje ideje i rangirati se u skladu sa ocenama članova žirija, objašnjava Aleksandar Janković, programski direktor Asocijacije za afirmaciju kulture.

Ukoliko se vršački tim nađe u prvih šest, u Vršcu će se organizovati javna prezentacija predloženog rešenja, u cilju obezbeđivanja dodatne podrške za njegovu realizaciju. U prethodne dve godine već su zaživele sjajne ideje njihovih vršnjaka, kao što su Kulturni hab u Šapcu, Omladinski portal u Majdanpeku, ili Pešačka tura u Pirotu.

Izvor: TV Banat

Ostale vesti