Vesti

Vršački vinogradi u dobrom stanju

Visoke temperature tokom leta nisu naštetile grožđu na najvećem vinogorju u zemlji, smeštenom na više od dve hiljade hektara podno vršačkog brega. Iako se predviđalo da će posle kišnog prolećnog perioda berba biti pomerena za septembar, to se neće desiti, pa se vršački vinogradari polako pripremaju za berbu.

Zasadi su u dobrom stanju. Sunčani dani u kombinaciji sa vetrom doprineli su bržem sazrevanju i podizanju nivoa šećera u bobici, pa će grožđe biti slađe. Međutim, očekuju se manji problemi sa kiselinom, pa će kvalitet biti u okviru višegodišnjeg proseka.

Manji vinogradari se susreću sa problemom radne snage, dok se firma Vršački vinogradi odlično organizovala. Remontovana su dva kombajna, a i berači su tu. Očekuju uspešnu berbu u optimalnim rokovima.

Grožđe čuva zdravlje

U sezoni grožđa treba iskoristiti njegovo pozitivno dejstvo na zdravlje srca, holesterola i gubitak kilograma. Osim što osvežava grožđe može da utoli glad, a u tradicionalnoj medicini koristi se za lečenje niza oboljenja. Preporučuje se za čišćenje krvi, regulisanje probave, uklanjanje masnih naslaga iz tela, lečenje upalnih procesa probavnih organa, kao i kod reumatskih tegoba i kožnih alergija.

Sveži sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C kao i brojnim mineralima. Grožđe deluje kao prirodni tonik, a ujedno je prilično hranjivo. Sadrži oko 20 posto šećera pa je dobra zamena za industrijske slatkiše.

Ovo voće je vrlo važan izvor biflavonida, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa, grožđe snažno deluje protiv bakterija, virusa, upala i alergija. Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti.

Kupujte samo zrele grozdove, jer jednom ubrani više ne sazrevaju. Grožđe operite neposredno pre jela, a kako biste sočuvali svežinu, držite ga u plastičnoj kutiji u frižideru. Belo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrednost kao crno, nešto manje kalijuma i kalcijuma, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe. Kožica crnoga grožđa obiluje fenolima, koji mu daju boju i ukus i veoma su korisni za zdravlje.

Sok od grožđa za zimske dane

Potrebno:

2 kg grožđa (najbolje od sorte “tamjanika”)
2 limuntusa,
1 kg šećera,
7 l vode

Priprema:

Očistiti grožđe i izmeriti 2 kg zrna. Najbolje je da se koristi aromatična sorta tamjanika, ali može i neko drugo crno grožđe. Staviti u 7 l vode da provri. Procediti kroz gazu, dodati limuntus i šećer. Staviti da provri ponovo i da se sav šećer rastopi. Napuniti staklene flaše, utopliti i pustiti da se ohladi. Odložiti među ostalu zimnicu na hladnom mestu.

Ostale vesti