Kultura Vesti

Vršačko Narodno pozorište Sterija proslavilo 75 godina neprekidnog rada

Pozorišni život u gradu Jovana Sterije Popovića traje više od dva veka. Prva pozorišna predstava odigrana je u Vršcu aprila 1773. godine. Prikazali su je umetnici iz Temišvara.
Koliko je bio razvijen pozorišni život u Vršcu najbolje pokazuje činjenica da je posle samo dve decenije, 14. septembra 1793. godine, Mihajlo Krekić pripremio tri komedije, “O Irodu”, “O bogatom čoveku (Gavanu)” i “O zlom ocu i rđavom sinu”. Ovaj događaj smatra se početkom pozorišnog života Srba.

Godine 1761. podignut je Veliki srpski magistrat, koji je više od 100 godina služio je kao stalna pozorišna zgrada. Velika sala za balove i pozorišne predstave izgrađena je 1896. godine u sklopu hotela “Aleksandrović”, kasnije “Glikman, pa “Srbija”. U toj sali se sada nalazi Narodno pozorište “Sterija”.

Iste godine kada je u Novom Sadu osnovano Srpsko narodno pozorište (1861.), u Vršcu je formirano društvo za Srpsko narodno pozorište. Od samog osnivanja imalo je 170 članova i radilo je sve do ratne 1914. godine.

Posle Prvog svetskog rata, Umetničko odeljenje Ministarstva prosvete, na čijem se čelu nalazio književnik Branislav Nušić, zaključilo je 1920. da je neophodno da se u Banatu osnuje profesionalno pozorište. Izabran je Vršac.

Savet grada osnovao je Gradski pozorišni odbor, a na čelo tog odbora postavljen je gradonačelnik Ivan Kosirović. Pred samu novu 1921. godinu, na sednici Saveta doneta je odluka o osnivanju Pokrajinskog banatskog pozorišta “Sterija”. Za prvog upravnika imenovan je Mihajlo Hadži Dimić, reditelj Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Pozorište “Sterija” zvanično je počelo sa radom već 22. januara 1921. godine.

Za vreme Drugog svetskog rata pozorište nije radilo, ali je već 2. januara 1945. godine doneta odluka o osnivanju Narodnog pozorišta “Sterija”. Hroničari tog vremena zapisali su da veliku zaslugu za to imaju tadašnji predsednik Skupštine grada Mata Matejić, profesori Dimitrije Vučenov i Strahinja Kostić i pesnik Vasko Popa.

Do prve premijere čekalo se svega mesec dana. “Kir Janju”, prvu predstavu u oslobođenom Vršcu, odigranu 10. februara, režirao je Vladimir Savić, a scenograf je bio slikar Svetislav Vuković.

Povodom obeležavanja 200 godina od prikazivanja prve pozorišne predstave na srpskom jeziku, 1993. godine ustanovljen je festival “Vršačka pozorišna jesen”. Na Festivalu se svake godine igraju najznačajnija i najbolja pozorišna dela u sezoni.

Na dan pozorišta, 10. februara 2002. godine, otvorena je mala scena u zgradi pozorišta, koja nosi ime velikana vršačkog pozorišta Tomislava Pejčića. Pored scene na srpskom, u Narodnog pozorišta “Sterija” u sezoni 2003/04. počela je sa radom scena profesionalnog pozorišta na rumunskom. Prva profesionalna predstava na rumunskom jeziku izvedena je 15. novembra 2003. godine – Matei Visniec “Teatru deskumpus sau omul-lada-de-gunoi” (Dekomponovano pozorište ili čovek kontejner), u režiji Juliana Ursulescua.

Godine 2009. posečen je Pozorišni park i poplačan je plato od 7.000 kvadrata ispred NP “Sterija”. Tada je uređena samo spoljna fasada pozorišne zgrade, kako bi novi Pozorišni trg izgledao lepše. I statua Jovana Sterije Popovića, koju su Vršcu poklonili pozorištnici Jugoslavije, premeštena je iz centra grada na ovaj trg i izdignuta daleko iznad naroda.

Ostale vesti