Kultura Vesti

Vrščanin Dušan Dakić održao koncert u Galeriji SANU

Dušan Dakić, učenik 3. razreda vršačke Srednje muzičke škole “Josif Marinković”, u klasi prof. Milana Šumenkovića, održao je solistički koncert u Galeriji SANU u Beogradu. Na opšte zadovoljstvo, publike i muzičkih kritičara, u prepunoj sali Galerije SANU, izvedena su dela Betovena, Griga i Prokofijeva.

Ono što ovaj kulturni događaj, od izuzetne važnosti kako za našu muzičku školu, tako i za naš grad izdvaja je da je Dušan Dakić predstavio sebe i kao kompozitora, izvodeći jedno svoje delo i jednu improvizaciju na licu mesta, što je izuzetan kuriozitet kada je to prestižno mesto u pitanju.

Biografija:

Dušan Dakić je rođen 2003. godine. Muzičko obrazovanje je započeo u klasi prof. Darija Sebića, a nastavio kod prof. Ive Cojić. Trenutno pohađa treći razred Srednje muzičke škole „Josif Marinković“ u Vršcu u klasi prof. Milana Šumenkovića. Od trećeg razreda niže muzičke škole sarađuje sa prof. Zlatom Maleš. Dobitnik je velikog broja prvih nagrada od kojih se izdvajaju: na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije (2013, 2015, 2019), Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu (2014, 2016), 19. međunarodnom takmičenju pijanista u Šapcu (2015), Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu (2015), 12. festivalu „Petar Stojanović“ na Ubu (2014), 6. Međunarodnom muzičkom festivalu u Aranđelovacu ( 2013), festivalu „Alma Cornea Ionescu“ u Temišvaru (Rumunija 2013), 13. takmičenju mladih pijanista u Zrenjaninu ( 2013), „Mladi virtuoz“ u Beogradu ( 2012). Prvi solistički koncert održao je sa dvana-est godina u Svečanoj sali Gradskog muzeja u Vršcu. U okviru 48. BEMUS-a, na autorskom koncertu Vere Milenković, uz pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” izveo je koncert i končertino za klavir.

Nastupao je u Galeriji Кolarčeve Zadužbine, u Кući kralja Petra, Skupštini grada Beograda, Galeriji Fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, Etnografskom muzeju u Beogradu, Svečanoj dvorani SКC Beograd, Skupštini AP Vojvodine, Austrijskoj Ambasadi, Gradskoj kući Subotice. Pohađao je kreativne radionice Art Link fondacije za mlade talente do 15 godina, pod mentorskim vođstvom Jovanke Višekruna Janković i Ukija Ovaskainena, kao i master kurseve kod Žaka Ruvijea i Mirjane Rajić. Dobitnik je specijalne nagrade „Nevena Popović” u Smederevu (2016). Vlada AP Vojvodine ga je iz Fonda za darovite učenike, nagradila diplomom za postignute vrhunske rezultate u muzici. Pored sviranja, bavi se i komponovanjem i za svoje kompozicije nagrađivan je prvim nagradama 2014, 2015. i 2016. godine. Uporedo sa srednjom muzičkom školom učenik je i Gimnazije prirodno-matematičkog smera u Vršcu.

Ostale vesti