Vesti

Vrščanin preživeo ujed šarke na Vršačkim planinama

Vrščanin S.M. preživeo je danas ujed zmije otrovnice, šarke, na Vršačkim planinama. Susret čoveka i zmije desio se na raskrsnici Vršačka kula – Crveni krst. Brzom reakcijom hitne pomoći naš sugrađanin je na vreme stigao do bolnice, gde će biti zadržan par dana.

Na Vršačkim planinama i u neposrednoj okolini živi šest vrsta zmija, od kojih i jedna otrovnica – šarka. Susret sa tom lepoticom veoma je redak, jer na tom terenu obitava mali broj jedinki. U poslednjih četrdesetak godina u Vršcu je registrovano desetak ujeda šarki, od čega jedan sa smrtnim ishodom. Svaki put se radilo o napadu iz samoodbrane, a žrtve su imale iste simptome – umrtvljenost očnih kapaka i drugih delova tela.

Napad šarke na Vršačkim planinama preživeo je i čuvar prirode u PIO Vršačke planine, Milivoj Vučanović, čije poznavanje flore i faune ovog kraja je mnogo ozbiljnije od onih koji šarku da iritiraju, ili čak da je uhvate.

Pokušavajući da je fotografiše, jer se radilo o mladom mužjaku sa retkim crnim varijetetom (muške šarke su obično sive boje), zmija ga je ujela za prst leve ruke, zbog čega je Vučanović proveo šest dana u vršačkoj bolnici.

  • Nije to bio pravi ujed, već me je u samoodbrani samo okrznula jednim zubom ispod nokta. Imao sam tačkicu, kao da sam se ubo na ružin trn, ali je i ta količina ubrizganog otrova izazvala jaku reakciju. Već posle dvadesetak minuta počelo je da mi blešti pred očima, boje su postale intenzivnije, osećao sam mučninu, obamrlost…, priča Vučanović.

Sreća je da je, uprkos tim simptomima, uspeo sam da se doveze do bolnice, gde je odmah dobio protivotrov i infuziju. Bilo je to tridesetak minuta nakon napada. Da nije tako brzo došao po pomoć, moglo je da dođe do ozbiljnih posledica, poput otkazivanja nekih vitalnih organa, pa i smrti, da se radilo o većoj količini otrova.

  • Jedna od posledica bila je i to što dva dana nisam mogao da podižem očne kapke, jer su mi nervi bili umrtvljeni. Morao sam da se potpomažem prstima, kako bih video sa kim razgovaram, kaže Vučanović, koji, uprkos dramatičnom iskustvu, ističe da zmije nisu opasne i da nikada ne bi prve napale čoveka, već da to rade isključivo u samoodbrani. Sa njima treba biti oprezan. Kada ih nađemo na putu, ne treba ih terati štapom. Same će da odu, jer se one više plaše nas, nego mi njih. Čak i otrovnice. One štede otrov, koji im služi za lov, jer im treba mnogo energije da bi ga proizvele, pojašnjava ovaj iskusni poznavalac prirode.

Vučanović poručuje Vrščanima i turistima da zbog njegovog primera ne odustaju od šetnje po Vršačkim planinama, već samo da budu obazrivi i adekvatno obučeni i obuveni, naročito kada šetaju van uređenih staza.

Foto: Milivoj Vučanović

Ostale vesti