Kultura Vesti

Zimsko CirKuliranje 13. i 14. decembra

Jubilarni deseti Festival CIRKULIRANjE sa Zimskim CIRKULIRANjEM se održava u Vršcu 13. i 14. decembra, u prostoru bivšeg Doma Vojske, Gradske biblioteke Vršac i partner gradskim lokalima. Uspešno nastavljaju sa promocijom kulture, povezivanjem regiona i međunarodnom saradnjom, sa postojećim i novim projektima.

  • Festival CIRKULIRANjE se pojavio na dva partner festivala ove godine – festival “9ka” u Beogradu i “Burning man” u Holandiji sa projektom „GEISTER“ (Gajster). Uspeli smo da prezentujemo sjajne ideje na međunarodnom planu. Posetioci će imati prilike da to vide u okviru novog projekta „STVARANjE/CREATION“, gde će se autori obratiti putem interaktivne izložbe i instalacije u prostoru, kažu organizatori.

Projekat od trenutno najvećeg značaja u okviru festivala CIRKULIRANjE je „BANAT -EVROPSKE PRESTONICA KULTURE – u susret 2021. godini“, koji se bavi umetničkim stvaralaštvom i promocijom kulture regiona i sveta, u okviru kojeg pokreću novi projekat – „MOJ KRAJ – MOJOM KAMEROM“.

  • Ovde se obraćamo ljubiteljima fotografije iz banatskih gradova učesnika projekta. Odabrani radovi će biti deo postavke koja će biti u tim gradovima, a kao krajnji cilj je da budu deo javne postavke na velikoj izložbi u Temišvaru 2021, kažu organizatori.

„JAVNI ČAS FOTOGRAFIJE“, deo projekta „MOJ KRAJ – MOJOM KAMEROM“, realizuje se sa FABRIKOM FOTOGRAFA iz Beograda. Predavač će biti doc. Aleksandra Popović, osnivač FABRIKE FOTOGRAFA i docent na Novoj Akademiji u Beogradu. Na času – master klasu, je planiran osvrt i analiza radova do oko 20 ljudi koji će poslati svoje radove za ovu priliku. Teme su univerzalne i baviće se tehnikama fotografisanja i kompozicijom fotografije.

  • Domaćin projekta „JAVNI ČAS FOTOGRAFIJE“ je Gradska biblioteka Vršac, koja će od strane Tamaš Fodora takođe održati kratak javni čas i promovisati sada već stalnu postavku – izložbu “KULTURNO NASLEĐE KROZ OBJEKTIV VRŠAČKIH FOTOGRAFA”. Ova izložba predstavlja značajno kulturno nasleđe Vršca i Srbije prikazano fotografijom. Posebna pažnja je posvećena porodici našeg čuvenog slikara Paje Jovanovića i njegovom rođenom bratu Milanu koji je bio dvorski fotograf. Izložba prikazuje njihove ateljee, nekadašnju modu, izgled ulica u starini i zgrade kojih više nema, kao i još mnogo toga, kažu organizatori.

U prostoru bivšeg Doma Vojske biće međunarodna izložba „FABRIKA FOTOGRAFA“ sa radovima polaznika škole fotografije Fabrike fotografa. Predviđena je i virtuelna izložba fotografija polaznika škole fotografije Fabrike Fotografa sa temom „GRČKA U SRCU“, sa tematikom Grčke. Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa Udruženjem GRCI VOJVODINE iz Novog Sada.

Organizator festivala CIRKULIRANjE je Savez udruženja CIRKULIRANjE sa sedištem u Vršcu, sa osnivačima koji su već ostvarili vidljive projekte, kao i profesionalcima i entuzijastima koji za cilj imaju stvaranje trajnih vrednosti u kulturi.

Ostale vesti