Kultura

Banjalučko studentsko pozorište gostuje u Vršcu

Narodno pozorište “Sterija”, u petak 6. septembra biće domaćin Banjalučkog studentskog pozorišta, koje će, u okviru manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, izvesti predstavu pod nazivom “LIFE”. Ulaz je besplatan.

Originalan naziv ovog pozorišnog komada je “TO TI JE LAJF”, dok banjalučka verzija predstave glasi “LIFE”. Predstava je namenjena prvenstveno učenicima srednjih škola i njihovim roditeljima. Teme koje obrađuje vezane su za alkoholizam, trudnoću, poremećaje ishrane… Pored toga, likovi u ovoj tinejdžerskoj drami deluju „jezivo“ i gledaoci na ovaj način mogu posmatrati probleme kroz dve potpuno različite perspektive, koje zajedno prave celinu. Tekst kombinuje probleme adolescencije i roditeljstva. U ovoj drami niko nije optužen za ono što čini, tako da je sveopšti krivac zapravo društvo.

Ovo je drama o tragediji skromnih porodica,čiji se slom naglo dešava kao posledica zablude i nasilja iz detinjstva. Predstava je zapravo retrospektiva događaja koji su se desili u „nekom prethodnom lajfu”. Adapatacijom komada radnja je premeštena u Banjaluku.

Pomenuta manifestacija, u samo nekoliko dana, građanima Srbije predstaviće kulturu, prosvetu, nauku i umetnost Republike Srpske. Ove godine „Dani Srpske“ ima 24 programa u više od 30 izvođenja u 21 gradu u Srbiji. Predstava „LAJF“ će se odigrati na velikoj sceni NP „Sterija“ u dva termina, od 12 časova (za učenike srednjih škola) i od 20 časova (za građanstvo).

Ostale vesti