Kultura

Bjesovi u Domu omladine Vršca

Dom omladine Vršca, 22. septembra, na zadnji dan Grožđebala, organizuje koncert benda Bjesovi. Koncert počinje u 22 časa, a ulaz je 300 dinara.

Bjesovi su rok-grupa iz Gornjeg Milanovca. Osnovani su krajem osamdesetih pod nazivom „Bader Majnhof“, da bi zbog pritiska tadašnje gradske vlasti promenili ime u „Sent Galen“, pa „Čajna blu“ i konačno u „Bjesovi“ (prema ijekavskom prevodu romana „Zli dusi“).

Grupa je od samog početka (1987) privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima, kao i muzičkom podlogom u okvirima grandža čiji su prirodni deo, i generacijski i idejno, tih ranih devedesetih bili i srpski Bjesovi. Postava se uglavnom menjala prema potrebama i zamislima dvojca koji je grupu i osnovao, Zorana Marinkovića i Gorana Marića.

Činjenica da Bjesovi zrače ne samo u okviru rokenrola nego i na razne druge strane i to veoma jako, je i razlog da i dan danas, posle skoro 20 godina postojanja, imaju brojnu publiku sastavljenu od ljudi između sebe vrlo različitih, ali koje povezuje najveće pitanje koje sebi bilo ko od nas može postaviti, pitanje svrhe čovečijeg postojanja.

Bjesovi su do danas izdali šest albuma, a najveći uspeh grupe je bio drugi po redu (bezimeni) album.

Ostale vesti