Kultura Vesti

„Ćerka španskog borca“ Dragana Stojanovića u Gradskoj biblioteci

Gradska biblioteka u utorak, 18. februara, sa početkom u 18 časova organizuje predstavljanje knjige „Ćerka španskog borca“ Dragana Stojanovića, za koju je autor 2018. godine dobio Andrićevu nagradu.

Knjigu, zapravo zbirku priča “Ćerka španskog borca” čine tri novele – “Patro”, “Erihova smrt” i “Ćerka španskog borca”. One povezuje nastojanje da se po narativnoj dijagonali, koja preseca XX vek, prikaže šta nam se u njemu događalo i šta nije moglo da se ostvari. Knjiga počiva na saznanju da se epoha umetnički može istinski izraziti tek kada se ukrste ili stope u posebnu narativnu celinu životi istorijskih ličnosti iz raznih perioda tog vremena s likovima nastalim radom piščeve imaginacije koju je to vreme usmeravalo, osvedočavalo ili stavljalo pred nedoumice i pitanja o tome šta od prošlosti ne prestaje u sadašnjosti i budućnosti.

Prateći svoje junake i junakinje kroz burnu srpsku istoriju čitavog XX veka, autor je, na umetnički impresivan način, nastavio Andrićev govor o spletu istorije i tragičnosti ličnih sudbina.

O knjizi će pored autora govoriti i književni kritičar Mladen Vesković.

Ostale vesti