Vesti Vršac

CRVENI KRST: Akcije prikupljanja krvi ne smeju da stanu

Prikupljanje krvi u svim ovlašćenim transfuzijskim ustanovama odvija se prema planiranom rasporedu, jer su krv i komponente krvi stalno potrebni pacijentima.

Nova akcija dobrovoljnog davanja krvi u Vršcu održaće se u četvrtak, 26.martam od 9 do 12 časova, u prostorijama Crvenog krsta Vršac, u Zmaj Jovinoj 9.

U situaciji u kojoj se nalazimo, vezanoj za Covid-19, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno. Mora se i uzeti u obzir da se može očekivati smanjen broj zdrave populacije koja može dati krv, kao i smanjen odziv dobrovoljnih davalaca, zbog uticaja javno-zdravstvenih mera koje se preduzimaju.

Svi koji su zdravi, mogu i žele da daju krv, ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa korona virusom.

  • Molimo davaoce da ne dolaze ako su prehlađeni, kašlju, imaju kijavicu ili povišenu telesnu temperaturu, ukoliko su u poslednjih 28 dana putovali van Srbije, ili su bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom. Vrlo je važno da se akciji odazovu svi oni koji se osećaju zdravo, jer su u svakom momentu krv u komponente krvi potrebni pacijentima, poručuje sekretar Crvenog krsta Vršac, Suzana Cvetanović.

Crveni krst Vršac i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine podsećaju davaoce krvi na obavezu da, u slučaju pojave znakova zarazne respiratorne bolesti do 14 dana nakon davanja krvi, telefonom obaveste o tome ovlašćenu transfuzijsku ustanovu u kojoj su dali krv.

Pored ovih akcija, Crveni krst Vršac svakodnevno je na raspolaganju građanima, posebno starijoj populaciji i ugroženima. Jedan od primarnih programa ove organizacije je program narodne kuhinje, odnosno da se obezbedi topli obrok za sve korisnike.

  • Za sve one koji su stariji od 65 godina, dostava se vrši na kućnu adresu, kao i za lica koja imaju određena oboljenja, jer ne želimo da izlaženjem iz kuća ugroze sebe i druge, navodi Cvetanovićeva.

Kol centar Crvenog krsta Vršac, na broj 013/830-648, dostupan je građanima svakog dana od 8 do 16 časova.

Ostale vesti