Vesti

Crveno upozorenje za Srbiju, visok nivo UV zračenja

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je za crveno upozorenje u celoj Srbiji na opasnost od ultraljubičastog zračenja, a lekari savetuju da iz kuće ne treba izlaziti bez šešira i nanete zaštitne kreme, kao i da treba izbegavati boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana od 11 do 17 sati.

Dermatolozi kažu da visok nivo UV zračenja znači da koža može lakše da izgori i da to ne mora da bude samo na plaži, već i tokom šetnje po gradu, prilikom odlaska na posao, sportskih aktivnosti na otvorenom… U takvim prilikama preporučuju nošenje šešira, kačketa, nanošenje zaštitnih krema, a u periodu kada je najače sunce, od 11 do 17 sati, treba izbegavati boravak napolju.

Zaštita je neophodna i kada je oblačno i nije jako sunce, jer se može desiti da temperatura nije visoka, ali da je indeks UV zračenja visok. Osim UV zračenja važno je kožu zaštititi i od infracrnenih IR-A zraka.

Dermatolozi pojašnjavaju da UV-A i UV-B zraci prodiru samo na površinu kože, dok infracrveni IR-A zraci prodiru kroz celu kožu, te da je zato potrebno voditi računa kada biramo zaštitne kreme, jer treba birati one koje osim UV-A i UV-B štite i od infracrvenih IR-A zraka.

Foto: S. Čupić

Ostale vesti