Alibunar Vesti

Deca iz Novog Kozjaka ostaju u Dečjem selu?

Šestoro maloletne dece iz sela Novi Kozjak kod Alibunara koji su smešteni u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici psihički se osećaju dobro, prošli su i lekarske preglede koji su utvrdili da nisu zdravstveno ugroženi, objavio je Blic.rs.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović sa saradnicima posetila je Dečje selo u Sremskoj Kamenici u kome je izmešteno šestoro maloletne dece, jedan brat i pet njegovih sestara iz opštine Alibunar.

Kako je Stojanović navela, cilj posete je bio prikupljanje informacija o postupku prijema dece i upoznavanje sa smeštajnim uslovima u kojima deca borave. Ujedno, u razgovoru sa direktorom Mirkom Jankelićem i zaposlenima u Dečjem selu, zamenica zaštitnika građana je obaveštene o merama koje su preduzete u zaštiti interesa dece.

  • Decu smo u petak vodili kod lekara i pedijatra, prošli su lekarski pregled, nisu zdavstveno ugrožena, malo su prehlađena, ali bez većih zdravstvenih problema. Koristimo ovu priliku da se oni stabilizuju, adaptiraju i integrišu. Ipak, prošli su određenu traumu, živeli sami, a onda su došli ljudi koji su ih preuzeli i smestili u Dečje selo, kaže Jankelić.

On dodaje da su se deca izvrsno uklopila, žive zajedno u jednoj kućici i polako upoznaju druge mališane. Ono na šta je posebno ponosan jeste činjenica da su ostala deca odmah izrazila želju da im pomognu. Raspituju se šta im treba, nude im svoje dukseve i jakne, sve što imaju.

  • Deca su se sjajno snašla. Trebaće im nešto više od nedelju dana da se opuste. Ostaje nam da zajedno sa Centrom za socijalni rad isplaniramo dalji tok njihove zaštite. Tu su kod nas i psiholozi, tetkice, ostala deca, svi smo zajedno, zbog toga je verovatno i odlučeno da prvo dođu kod nas, nastavio je direktor.

Uskoro će biti odlučeno da li deca ostaju u Dečjem selu ili idu u hraniteljsku porodicu. Kako nije jednostavno pronaći porodicu u kojoj će svih šestoro biti na okupu, moguće je da će za početak ostati u Dečjem selu.

Ministar Zoran Đorđević rekao je za RTS da ministarstvo pomno prati ceo slučaj.

  • Videćemo koje će mere biti preduzete i koji su bili propusti u radu Centra za socijalni rad. Najbitnije da je pokrajinski sekreterijat delovao brzo i efikasno i postarao se da deca budu zbrinuta u instituciji pre nego što im se odrede staratelji, kaže Đorđević.

Objašnjava da deca posle određenih godina starosti imaju pravo da kažu šta žele, ali da im, ako ne postoje uslovi, može biti ponuđeno da budu smešteni u instituciji ili da budu u hraniteljskoj porodici. Potrebno je da ostanu zajedno i u tom pravcu će da se traži rešenje, smatra ministar.

Da podsetimo, jedan brat i pet njegovih sestara, koji su mesecima živeli sami u trošnoj kući u blizini Alibunara, prebačeni su u Dečje selo u Sremskoj Kamenici, a njihovoj je majci Klaudiji Milutinović, zabranjen prilazak i ona ih do daljnjeg ne može videti.

IZVOR: Blic.rs

Ostale vesti