Vesti

Đaci iz Izbišta, Uljme, Gudurice, Velikog Središta i Pavliša zadovoljni kampom

Centar za energetsku efikasnost CEFIX Vršac, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodine, u odmaralištu Crvenog krsta, organizovalo je dvodnevni eko-kamp “Letnja škola uštede energije”.

Aktivno učešće u kampu imalo je 39 učenika iz Izbišta, Uljme, Gudurice, Velikog Središta i Pavliša, a najavljeno je da će učenici iz Kuštilja biti uključeni u naredne aktivnosti ovakvog tipa sa tematikom uštede energije, sa drugarima iz rumunskih odeljenja gradskih škola.

Sa đacima je bilo pet nastavnika i tri člana projektnog tima. Potvrdilo se da objekat Crvenog krsta na Vršačkom bregu pruža izvanredne uslove za predavanja, nastavne filmove, prezentacije i za radionice. Đaci su prepoznali važnost tematike i sa zadovoljstvom učestvovali u radu kampa.

Osim predavanja, organizovana je i zanimljiva radionica “Eko Brick”, tokom koje su učenici, zajedno sa nastavnicima, u flašice zapremine 330 ml, pakovali seckani otpad od plastike, koji bi inače završio na i oko deponije.

Na taj način dobija se ekološki materijal za gradnju, koji će, prema ideji CEFIX-a, biti iskorišćen za podizanje zida oko gradske deponije. U takav zid, dužine preko 200 metara, biće “ugrađeno” oko milion plastičnih kesa.

Kako je bilo na eko-kampu možete pogledati OVDE i u prilogu TV Banat

Ostale vesti