Vesti

Društvo pčelara Vršca brine o svojim članovima

Pčelarstvo je postalo jedna od najunosnijih privrednih grana, a pčelari sve ozbiljnije shvataju svoj rad i sve su više zainteresovani za stručna predavanja. Društvo pčelara Vršca organizovalo je u Gradskoj kući još jedno u nizu.

Dr Dragan Ćirković, profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, kaže da je jako bitna starosna struktura pčela u pčelinjoj zajednici.

  • Na pčele vrlo nepovoljno utiče upotreba pesticida i to na taj način što im smanjuje životni vek, nastavlja dalje profesor Ćirković.

Mladih pčelara ima sve više, veliki je i broj porodica kojima je pčelarstvo i pravljenje meda i proizvoda od meda osnovna delatnost i prihod, ali ono što je interesantno, a čulo se na predavanju, jestečinjenica da je sve više žena u pčelarstvstvu, što, kažu, nije slučajno.

  • Čak su žene, možda, i bolje pčelarke nego što smo mi pčelari. Nekako imaju više strpljenja i specifične poslove, poput proizvodnje matice, presađivanje larvi… one bolje rade nego mi muškarci, kaže Dragan Čejić predsednik Društva pčelara Vršac.

Pčelare očekuje otvaranje Regionalnog centra za prikupljanje i plasman meda, a registracija se vrši preko matičnih udruženja.

Ostale vesti