novembar 13, 2019
Vesti

Evo ko će u javnom sektoru dobiti najveću povišicu

Oko 599.000 zaposlenih u javnom sektoru dobiće povišice najkasnije do 5. decembra ove godine. Povećanje zarada koje se isplaćuju iz budžeta u proseku će iznositi iznad ekonomski opravdanog praga od oko šest odsto, a najveći rast do 15 procenata dobiće zaposleni u zdravstvu.

Praktično, odlukom Vlade biće uvećane novembarske zarade koje se isplaćuju u decembru. Zaposleni u javnom sektoru koji dobijaju zaradu u dva dela, tako prvo povećanje mogu videti na računima već u prvoj nedelji decembra.

  • Plate u javnom sektoru biće povećane u većem procentu nego prošle godine kada je to povećanje iznosilo između sedam i 12 odsto, rekao je resorni ministar Siniša Mali.

Najveće povećanje do 15 odsto, dobiće medicinski radnici, pre svega medicinske sestre i lekari. Praktično, medicinske sestre sa srednjom školom koje rade u domovima zdravlja, a čija je trenutna mesečna zarada, bez ikakvih dodataka 39.726 dinara, dobiće povišicu od 5.958 dinara, dok će povećanje od 6.422 dinara pripasti sestrama sa srednjom školom, koje rade na odeljenjima intenzivne nege, kao i u operacionim salama, na onkologiji, u hitnoj pomoći, psihijatriji i na odeljenjima infektivnih bolesti.

Povišice će dobiti i vojnici, policajci, socijalni radnici, osoblje javne uprave… Kako saznajemo, o detaljnim procentima povećanja po sektorima u Vladi trenutno razgovaraju sa MMF. S tim u vezi, obe strane saglasne su da je ohrabruje suficit u budžetu koji je u avgustu iznosio 46,6 milijardi dinara.

Ostale vesti