novembar 15, 2019
Vesti

Finci skupocenim automobilima u Vršac na paraglajding

Ljubitelji sportskih i luksuznih automobila iz Finske, inspirisani globalnim relijem Gumball3000, organizovali su Kumipallo4000, i krenuli na put po Evropi. Proputovanje pod nazivom “Destination unknown (destinacija nepoznata)” krenulo je 30. juna i trajaće do 7. jula. U Srbiji su za posetu odabrali Vršac.

Porše, kamaro, ford mustang, mercedes, lambordžini – različitih modela, performansi i boja, samo su neki od osamdesetak sportskih automobila, koji su na svojoj evropskoj turneji odabrali Grad pod Kulom. Među njima je i jedan skoro potpuno novi ferarri 488 spider.

  • Ovo mi je tek drugo proputovanje sa ovim automobilom. Ima 675 konjskih snaga, i stvarno je super-brz. Ja sam pravi ljubitelj ferarija. Volim sve automobile, ali mislim da je ferari najbolji, zbog istorije, zvuka motora, inženjeringa, stvarno volim ovaj auto, kaže Ville Skogberg, jedan od učesnika.

U reliju učestvuje 164-oro ljudi, koji su na sedmodnevno putovanje krenuli u subotu, a ruta nije najavljena učesnicima unapred. Domaćini su im u Vršcu bili članovi vršačkog Paraglajding kluba Berkut, koji su za njih organizovali tandem paraglajding letove:

  • Krenuli smo iz Helsinkija, iz Finske, vozili smo kroz baltičke države Estoniju, Litvaniju i Letoniju, bili smo u Poljskoj, zatim u Mađarskoj, i sada u Srbiji. Prvo smo planirali da to bude Beograd, ali smo otkrili ovaj aerodrom, kao i mogućnost da ovde letimo i paraglajderima, objašnjava jedan od organizatora rute, Markus Piironen.
  • Uspeli smo ujedno da organizujemo, pošto su u pitanju sportski automobili, da im se dozvoli korišćenje pilotske piste da naprave neki drag-race, da sve ima još većeg smisla, da bude zanimljivije i nama i njima, i da celokupan ugođaj bude upotpunjen, dodaje Dragan Popov, član Paraglajding kluba Berkut.

Tako su ljubitelji i vlasnici luksuznih četvorotočkaša aerodromsku pistu SMATSA pilotske akademije osim za izlaganje iskoristili i za vožnju, a kako je ovo druženje bilo zatvoreno za javnost, kasnije su se provozali i gradom i obradovali sve zaljubljenike u automobilizam.

Ostale vesti