Vesti

Fizikalna terapija na leđima konja i ove godine u Vršcu

Vršačko Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara “Parakvad VŠ” prošle godine počeo je sa realizacijom projekta terapijskog jahanja, namenjenog osobama sa invaliditetom, u ovom slučaju deci.

Projekat će se, kako je najavljeno, realizovati i ove godine , a tim povodom
Grad Vršac, Sportski savez i Udruženje “Pparakvad VŠ” organizovali su prvi pregled dece na pregled za sportsko terapijsko jahanje.

Projekat se realizuje u Odmaralištu Crvenog krsta na Vršačkom bregu, gde postoje svi uslovi za njegovo sprovođenje.

– Ni ovog puta nije izostala  podrška grada Vršca, odnosno lokalne samouprave koja nam je mnogo puta do sada izašla u susret, kaže pravni zastupnik udruženja “Parakvad VŠ” Dragan Vitorović.  

Da podsetimo, reč je o projektu Sportskog saveza Vršac čiju je realizaciju podržao grad Vršac, u želji da i na ovaj način pomogne osobama sa invaliditetom.

Reč je o  specifičnom obliku fizioterapije, u kojoj je –  konj nezamenjivo sredstvo, čiji broj impulsa – njihanja, prilikom  hoda jednak je broju impulsa prilikom ljudskog hod, tako da se tokom jahanja impulsi prenose na jahača i mozak ih registruje, pamti, primenjuje, a dosadašnja iskustva u primeni ove terapije kod osoba sa invaliditetom, ali i dece sa autizmom, pokazala je odlične rezultate

Brojne medicinske studije pokazale su da konj kao plemenita životinja može da pomogne čoveku u lečenju 25 različitih vrsta bolesti. 

Terapijsko jahanje je priznata i poznata metoda za poboljšanje života onih koji odbijaju dopustiti bolesti i invalidnosti da ih ograniči, međutim kako nam je rečeno nije preporučljiva svim oblicima invaliditeta.

Ostale vesti