Kultura

GKUD Laza Nančić je ponos Vršca

Gradsko kulturno umetničko društvo Laza Nančić odlučilo je da ovu godinu, godinu jubileja, obeleži mnogobrojnim nastupima, kako u našoj zemlji tako i na nekim od izabranih festivala koji im upućuju pozive iz inostranstva.

Posle uspešne Vidovdanske svečane akademije, koja je priređena u čast sto godina od osnivanja društva, članovi prvog ansambla su se neumorno spremali za odlazak na turneju u Namur (Belgija) koji se održao od 15. do 20. avgusta ove godine. Festival folklora “Mondial”, na kojem su imali čast da učestvuju, ima tradiciju dugu 59 godina, što ga svakako svrstava u jedan od najstarijih festivala ovog karaktera.

  • Festival je bio ispunjen raznim organizovanim sadržajima, poput upoznavanja kulture i tradicije svih naroda učesnika festivala, učenja koraka, povorke, promocije, fotografisanja, a druženja svih učesnika festivala su stvorila mnoga prijateljstva. Na putu ka Belgiji i nazad, članovi prvog ansambla su obišli neke od metropola kao što su Brisel, Minhen, Numberg…bogatiji za jedno novo iskustvo i sa novim idejama, uprava društva nastavlja da priprema jedan od glavnih koncerata, koji će biti kruna dešavanja i kojim ćemo obeležiti stogodišnjicu postojanja društva, kažu u GKUD Laza Nančić.

Članovi društva se posebno raduju turnejama. To je nezaboravno iskustvo, a suština jeste da zemlje kao što su Tajvan, Ukrajina, Francuska, Nemačka, Belgija, Kenija…što više upoznaju sa našim igrama, bogatom tradicijom i da ih nauče šta je kolo i šta je Srbija.

  • Organizatori festivala u Belgiji bili su veoma zadovoljni našim nastupima, disciplinom i ozbiljnošću kojom smo pristupali svakom njihovom zadatku na festivalu. Gradskom Kulturnom Umetničkom Društvu Laza Nančić pripala je čast da zatvori 59. festival folklora u Namuru, To dokazuje da su organizatori i publika bili zadovoljni i da je opšti utisak o našeg društvu na visokom umetničkom nivou, kažu u GKUD Laza Nančić.

GKUD Laza Nančić nastavlja sa radom, bez odmora. Već pripremaju mnogobrojne nove događaje i nastupe, koji će naš Grad i naše sugrađane učiniti ponosnim.

Ostale vesti