decembar 13, 2019
Vesti

Grad Vršac obeležio Dan pobede nad fašizmom

Grad Vršac i SUBNOR Grada Vršca organizovali su u Gradskoj kući svečanu akademiju povodom Dana pobede nad fašizmom.Svečanom prijemu su prisusvovali predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR, Udruženja vojnih i mirnodopskih invalida, Udruženja vojnih penzionera i Udruženja za negovanje tradicije 51. mehanizovane brigade i mnogi drugi, brojni predstavnici javih i kuturnih institucija, verskih zajednica i brojni građani.

draganamgradonacelnica9maj2019evrsac

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović istakla je značaj obeležavanja ovog velikog datuma , napomenuvši da je obaveza svih nas da negujemo tradiciju čuvanja uspomene na  sve  žrtve Drugog svetskog rata.

Posle svečanog prijema, brojne delegacije položile su vence na Spomen kosturnicu na Gradskom groblju u Vršcu, na kojoj piše “Padosmo u borbi protiv fašizma, izginusmo smjelo za slobodu, čast i dostojanstvo čoveka. Ne poginusmo sramno, već smjelo – onako kako čoveku dolikuje”

Spomenik je podignut 1955. godine. Tada su tela svih izginulih crvenoarmejaca širom vršačke okoline, kao i onih koji su već bili sahranjeni na ruskom groblju (sadašnji Ruski park), prenesena u ovu kolektivnu grobnicu.

Sa njima počiva i 36 vojnika NOVJ, 11 vojnika poginulih 1941. godine i 11 streljanih rodoljuba civila. 

Ostale vesti