Vesti

I u Vršcu obeležen Dan državnosti

Predstavnici Grada Vršca, povodom nacionalnog praznika Dana državnosti, 15. februara položili su vence na spomen obeležje poginulima u Prvom svetskom ratu, koje se nalazi na gradskom groblju.

Dan državnosti Republike Srbije jedan je od najbitnijih datuma u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Obeležava se u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Sretenjski ustav prvi je ustav Srbije i jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba.

  • Posle Sretenjskog ustava, Srbija je za deset godina udvostručila svoje stanovništvo. Svi gubici koje je Srbija imala, nisu bili uzaludni. Tada je to bio dokaz da Srbija ima snage, da ima ljude, da ima ideje i da ima kapacitete. Tako je i danas, mi ne zabooravljamo njihove zasluge, i tu smo da nastavimo tekovine svoje države. Hvala im i neka je slava svima koji su svoje živote položili, poručila je ispred spomen obeležja Tatjana Nikolić članica Gradskog veća resorno zadužena za oblast socijalne zaštite.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, posle čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Ostale vesti