Vrščani ogorčeni postupanjem policije

Vrščani ogorčeni postupanjem policije

Autor :  nov 14, 2015

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sinoć su u Vršcu sproveli kontrolu ugostiteljskih objekata, koju su mnogi vlasnici kafića, kao i njihovi gosti, doživeli kao preterano agresivnu i ponižavajuću.

Foto: Ilustracija

Ozbiljne policijske snage, prema rečima očevidaca minimum 50 policajaca naoružanih automatskim puškama, sa nekoliko marica, putničkih i terenskih vozila, oko ponoći su kontrolisali ugostiteljske lokale u Vršcu.

Policija se nije oglasila zvaničnim saopštenjem, kojim bi opravdala ciljeve i način sprovođenja akcije. Pretpostavićemo da su imali svoje razloge. Sa druge strane, gosti ugostiteljskih lokala imaju ozbiljne primedbe na postupanje policije.

- Racija. Naoružani automatima utrčavali su u lokale, to niste ni na TV videli. Preplašeni ljudi, koji su se zatekli u lokalima, nisu znali šta se događa. Devojke su bile uplakane. Gosti su, po naredbi, ruke stavljati na stolove, zidove ili su privođeni zbog toga što nisu imali ličnu kartu, kažu svedoci čija imena nećemo objavljivati.

Vlasnici ugostiteljskih lokala kažu da podržavaju svaku akciju policije uperenu ka većoj bezbednosti i suzbijanju kriminala svake vrste, ali ne kriju razočarenje sinoćnim načinom postupanja policije. Neki su čak utiske podelili i putem društvene mreže Fejsbuk.

- Mogu slobodno da kažem da su nas napali, jer drugu reč za takvo ophođenje nemam. Nisu imali nikakav nalog. Naš lokal je miran, nikada do sada nije bilo nikakvih incidenata, niti skupljanja kriminalaca ili narkomana. Ovo smo, verovatno, zaslužili radeći pošteno, plaćajući doprinose, takse i donoseći platu tim istim policajcima, kaže Miodrag Mića Vukojević vlasnik lokala "Čađava Furuna" i dodaje da lokali u kojima je policija sinoć sprovela ozbiljnu akciju jedva opstaju u svom poslu i da zarade tek da plate dažbine.

Reakcija javnosti je poražavajuća, jer se kao negativci označavaju upravo policajci koji bi trebali da budu uzor i da doprinose većoj bezbednosti građana. Vrščani u komentarima čak policiju uopšteno povezuju sa kriminalom, tvrdeći da svi znaju ko su "nedodirljivi i zaštićeni" dileri narkotika.

Pojedini građani su sinoćnu akciju policije povezivali i sa političkom situacijom u zemlji, tvrdeći da smo "postali taoci totalitarnog režima" i da su "policijski čas i represija odavno uvedeni".

- Gde su bili onomad kada je ubijena Biljana Mihajlovski, gde su kada lopovi otimaju torbe, gde su kada lopovi upadaju u kuće, gde su kada su potrebni? Gde su kada iste te klince treba da zaštite od narko dilera...većina policajaca su korektni ljudi, rade svoj posao, ali postoje i oni drski, nadmeni, arogantni, koji ne znaju da se ponašaju, kada su u pitanju obični građani, komentarišu sinoćne događaje ogorčeni Vrščani.

- Svaka čast gazdama lokala u Vršcu kako još uvek rade i izdržavaju sve namete i sve ovo. A što se tiče narkomana i dilera mali je ovo grad, zna se ko su oni. Ne mora ceo grad biti pretresan i uplašen, ocenjuje jedan Vrščanin u komentaru na FB.

Nisu izostali ni privatni komentari pojedinih policijskih službenika, koji su pozvali sve svoje sugrađane da dođu do Policijske stanice i kažu im sve što znaju o kriminalnim aktivnostima pripadnika MUP, kako bi im pomogli da "razdvoje žito od kukolja" i unaprede bornu protiv kriminala i narko dilera.

Vrščani, takođe, pozivaju Savet za bezbednost Opštine Vršac da saopšti rezultate ove akcije policije i da objasni građanima da li je stanje u gradu toliko zabrinjavajuće, kada je za kontrolu ugostiteljskih objekata potrebno 50 policajaca naoružanih automatima.

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije