Rakija Poljoprivredne škole se prodaje za keš, a keš ide u kasicu

Rakija Poljoprivredne škole se prodaje za keš, a keš ide u kasicu

Autor :  nov 28, 2018

Prodaja alkoholnih pića bez akciznih markica, za keš, bez fiskalnih računa, normalna je praksa u Poljoprivrednoj školi Vršac. Keš, koji se pravda paragon blokovima, završava u metalnoj kasici u računovodstvu, odakle se uzima po potrebi, kažu profesori zabrinuti za budućnost ove ugledne vršačke škole.

Profesori kažu da zaposleni u računovodstvu škole o ovome vode "internu evidenciju". Svako ko uzme keš sakupljen prodajom rakije bez akciznih markica, potpiše se. Sasvim legalno, pošteno prema proizvođačima alkoholnih pića koji se pridržavaju strogog Zakona o alkoholnim pićima, Zakona o akcizama i Zakona o fiskalnim kasama, prema onima koji za svoju privrednu delatnost redovno Državi plaćaju obaveze. 

Da li je ovaj prihod potrebno negde prijaviti i na koji način? Da li je poznanstvo sa pojedincima iz Poreske uprave dovoljno, ili se zaista mora ispoštovati neka zakonska obaveza?, pitanja su nezadovoljnih profesora na koje zahtevaju odgovore od nadležnih organa. 

Da pojasnimo državnim organima čiju reakciju još uvek nemamo. Poljoprivredna škola Vršac registrovana je kao proizvođač alkoholnih pića. Ali, od tog koraka nije makla. Do prodaje finalnog proizvoda ima ih par. 

Prvi je da su registrovani proizvođači u obavezi da proces proizvodnje vrše po principu dobre higijenske i proizvođačke prakse u skladu sa HACCP. Poljoprivredna škola Vršac ambalažu sakuplja kojekude (u restoranima, kafićima, iz domaćinstava, pored kontejnera...), a onda je učenici ove škole peru i u nju se toči rakija. Zalepi se etiketa i to je to. Keš može u kasicu, zadovoljni kupci ćute. 

I nije samo rakija problem, kolju se tu i prasići iz donacija i prijateljskih razmena...sve normalno, sve po zakonu. Direktor divan čovek.

Niko se iz Poljoprivredne škole još uvek nije obratio ikakvim saopštenjem ili izjavom, kako bi demantovao navode nezadovoljnih profesora. Ćutanje je znak odobravanja, čekamo saopštenje nadležnih državnih organa.

Ukoliko grešimo, sledi javno izvinjenje i poštovanje sudske presude. Ako ne grešimo, odgovaraće i oni koji su ovo znali, a ćutanjem i nečinjenjem su prikrivali.

Autor: Aleksandar Čupić, glavni i odgovorni urednik portala eVršac

Grad Vršac i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"

  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« April 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30