Vesti

Ivana Ranimirov novi vd direktor NP Sterija

Skupština Grada Vršca, na predlog Gradskog veća, imenovala je profesora istorije i kustosa-istoričara Ivanu Ranimirov za vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta “Sterija”, nakon što je utvrđeno da ispunjava sve uslove propisane zakonom, odnosno visoko obrazovanje i pet godina radnog iskustva u struci.

Ranimirov je na funkciju stupila 22. jula i vršiće je sve do donošenja Rešenja Skupštine Grada Vršca o imenovanju direktora po raspisanom konkursu, a najduže godinu dana.

Ivana Ranimirov, rođena Vrščanka, završila je Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, na odseku istorija. Diplomirala je sa ocenom 9. Polaganjem ispita u Muzeju Vojvodine stekla je stručno zvanje kustosa.

Pored rada u Gradskom muzeju Vršca, u kojem je autor mnogobrojnih zapaženih izložbi, radila je i kao profesor istorije u više škola, između ostalog i u Karlovačkoj gimnaziji. Organizator je mnogobrojnih radionica, tribina, javnih časova i predavanja, kao i član organizacionog Odbora svečane Akademije posvećene stogodišnjici oslobođenja našeg grada u Velikom ratu.

U proteklih nekoliko godina, zahvaljujući odličnim organizacionim sposobnostima, ostvarila je aktivnu komunikaciju sa brojnim ustanovama kulture i medijima, vredno radeći na prezentovanju istorije našeg Vršca.

Još jedna javna bruka opozicije

Imenovanje Ivane Ranimirov na fukciju vd NP “Sterija” opozicija je demagoški pokušala da ospori na društvenim mrežama. Ista ona opozicija koja naplaćuje troškove, ali ne učestvuje u radu Skupštine Grada Vršca, oni koji su za direktora pozorišta svojevremeno imenovali rtv mehaničara, a za članove izvršnih organa krojačice, fotografe i propale studente.

Netačnim informacijama, zaodenutim u lažnu borbu za ženska prava, napali su imenovanje visokoobrazovane Vrščanke, koja se svojim radom i širokim spektrom vrlina već dokazala na polju kulture.

Slična situacija, ili bolje reći javna bruka opozicije, desila se i kada je odbornica Dragana Rakić pokušala da ispolitizuje svoju smenu sa mesta rukovodioca Zavičajnog odeljenja u Gradskoj biblioteci Vršac, tvrdeći da je napadnuta i prebačena na niže radno mesto zbog serije autorskih tekstova u svojoj lokalnoj sredini, kao i da premeštaj doživljava kao odmazdu, politički mobing zbog svojih političkih stavova, profesionalnu degradaciju i politički revanšizam koji SNS sprovodi nad neistomišljenicima. Teška glupost, javno izrečena.

Tada je mesto rukovodioca Zavičajnog odeljenja u Gradskoj biblioteci dato najstručnijem u toj ustanovi, našem dobro poznatom sugrađaninu Tamašu Fodoru, jednom od osnivača udruženja “Feliks Mileker”, na društvenim mrežama poznatijeg kao “Stari Vršac”, koje od zaborava čuva vrednu istorijsku građu, prvenstveno u fotografijama.

Tamaš je nemačko-mađarskog porekla, potomak je čuvenih vršačkih porodica Semajer i Mileker (Feliks Mileker je osnivač Gradske biblioteke i Gradskog muzeja u Vršcu), a Zavičajno odeljenje vršačke biblioteke obiluje građom na nemačkom i mađarskom jeziku, za koju Rakićka nije posedovala stručnost, usled nepoznavanja jezika prisutnih u našoj multinacionalnoj i multikonfesionalnoj sredini. Takođe, Tamaš u Gradskoj biblioteci godinama osnovcima drži besplatne časove mađarskog i nemačkog jezika.

Kao i Dragana Rakić, Tamaš nije član SNS, nego stranke u kojoj je ona, ko zna kako, potpredsednica. Na ovo mesto preporučila ga je isključivo njegova stručnost i perfektno poznavanje Rakićki totalno nepoznate bibliotečke građe.

Izjave Rakićke, koje su bez provere prenosili “Danas”, N1 i slični opozicioni megafoni, ostaće kao dokaz da je nekada neko u Vršcu pokušavao da se bavi politikom i na ovakav, prljav, mizeran, amaterski način.

Ostale vesti