Kultura

Izložba “Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča”

U galeriji Doma vojske Vršca sinoć je otvorena izložba “Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča”, koja obuhvata fotografije preuzete iz istoimene knjige istoričarke i novinarke Mile Mihajlović. Knjiga opisuje jednu od najznačajnijih i najobimnijih humanitarnih operacija svih vremena.

U jeku zime 1915/1916. godine, Srpska vojska u kleštima armija Centralnih sila, prisiljena na povlačenje u pratnji mase naroda, na albanskim obalama Jadrana spasena je veličanstvenom humanitarno-vojnom operacijom italijanske Kraljevske ratne mornarice, uz učešće francuskih i engleskih brodova, te prebačena na drugu obalu mora.

Od 12. decembra 1915. pa do 29. februara 1916. godine, italijanska mornarica je iz Albanije evakuisala 260.895 srpskih vojnika i izbeglica, 24.000 austrijskih vojnika – zarobljenika Srpske vojske, 10.153 konja, 68 topova i 300.000 tona hrane i materijala.

Evakuacija Srpske vojske i naroda predstavlja preteču, ante litteram današnjih „humanitarnih operacija“ i još uvek ostaje zabeležena kao najznačajnija i najsloženija operacija pružanja međunarodne pomoći i spasa svih vremena.

Svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbu do 15. avgusta. Radno vreme galerije je svakog radnog dana u toku prepodneva od 10 do 13 časova i u toku popodneva od 20 do 23 časa.

Ostale vesti