novembar 18, 2019
Vesti

Jazavci se doselili u Vršac (VIDEO)

Kada se čovek odrodi od prirode, priroda ga iznenadi kada mu dođe u goste. Takav slučaj desio se i u Vršcu. Par jazavaca doselio se u ulicu Vojvode Mišića, između Prve i Druge nove.

O ovom slučaju obavestila nas je jedna naša sugrađanka, koja stanuje u ovom delu grada. Čak je, na kratko, uspela i da ih snimi. Zamoljeni smo da uputimo apel nadležnim organima, kako bi se ljudi zaštitili od jazavaca i jazavci od ljudi. Najbolje bi bilo vratiti ih, bezbedne, u prirodno stanište.

  • Svako veče oko 21 čas imamo društvo. Pored nas i naših kuća prolaze jazavci, često u paru. Problem je što nam se deca svako veče igraju na ulici do ponoći, a plaše se, kaže naša sugrađanka, u ime stanovnika ovog dela Vršca.

Prema Vikipediji, evropski jazavac (lat. Meles meles) pripada porodici kuna. Uglavnom živi u odajama ispod zemlje koje sam kopa, a koje su hodnicima povezane sa površinom. Težak je do 25 kg, a dužina mu se kreće od 90 do 110 cm, što ga čini ozbiljnom živuljkom, koja će svakako braniti svoj dom. Postoje ribolovci koji vam mogu ispričati ozbiljne priče o jazavcima.

Jazavac je pretežno noćna životinja, tako da ima slabo razvijen vid, nešto bolje ravijen sluh i odlično razvijeno čulo mirisa. Obično živi u skupinama od po nekoliko jedinki i na svojoj teritoriji ima više jazbina u kojima boravi. Spada u grupu svaštojeda.

Nadležni, bolje sprečiti nego lečiti. I svima dobro.

Ostale vesti