Lov Vesti

Karpatski jelen ponovo na Vršačkim planinama

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, zajedno sa direktorom JP “Vojvodinašume” Rolandom Kokaiem i zastupnikom Šumskog gazdinstva “Banat” iz Pančeva Željkom Sušecom, prisustvovala je puštanju jedinki Karpatskog jelena u rezervat “Lovačko imanje”.

  • Cilj ovog projekta je povećanje broja jedinki jelenske divljači, ali pre svega očuvanje i zaštita prirode, i ovog, nama veoma važnog, možda i najznačajnijeg prirodnog resursa u Vršcu. Takođe, za Grad Vršac je ovo specifična turistička atrakcija i turistički potencijal. Mislim da će ovakav projekat dovesti u Vršac brojne turiste, a pre svega ljubitelje prirode, navela je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Dugoročni cilj, u narednih pet godina, jeste vraćanje staništa jelenske divljači na Vršačke planine. Podršku projektu, koji sprovode Javno preduzeće “Vojvodinašume” i Šumsko gazdinstvo “Banat” Pančevo, pruža i Grad Vršac. Celokupna vrednost projekta je 11 miliona dinara, od čega je 8 miliona preko konkursa odobrio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Uzgajalište “Lovačko imanje”, koje se nalazi na Vršačkim planinama i do kog se stiže šumskim putem iz naseljenog mesta Markovac, dobilo je 40 košuta i 10 muških jedinki jelena. Ovde će dalje rasti, razvijati i razmnožavati se, a kasnije, svake godine, nekoliko desetina njih će prelaziti u lovište i širiti populaciju ovih plemenitih životinja na ovom prostoru.

Ostale vesti