Vesti

Lica sa invaliditetom angažovana na javnim radovima

Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Vršac i ove godine pruža podršku radnom angažovanju osoba sa invaliditetom kroz upošljavanje na javnim radovima, u skladu sa njihovim mogućnostima za rad. Preko vršačke filijale angažovano je 14 invalidnih lica, od kojih sedam u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović”.

I ove godine, SBPB Dr Slavoljub Bakalović uključila se u realizaciju javnih radova, angažovanjem osoba sa invaliditetom. Njih sedmoro uposleno je u različitim delatnostima, a iako je većina već učestvovala u javnim radovima, ima i onih koji se na ovaj način angažuju prvi put. Osim na košenju, angažovana lica će u naredna četiri meseca mahom raditi na uređenju kruga bolnice i održavanju.

Za lica sa invaliditetom, radna aktivnost važan je segment u procesu resocijalizacije i rehabilitacije, a i materijalna naknada koju dobijaju značajna je motivacija za njihovo dalje angažovanje. S druge strane, ovo je velika pomoć bolnici, koja u programu javnih radova redovno učestvuje od 2014. godine.

  • Nama kao instituciji, u ovom velikom bolničkom krugu sa preko 20 hektara, i velikim brojem organizacionih jedinica, kuhinje, vešeraja i svih drugih odeljenja, zaista znači njihov rad, pogotovo u ovom periodu letnje sezone kada su i godišnji odmori, i kada nam je radna snaga u svakom slučaju dobro došla, rekla direktorka bolnice dr Tatjana Voskresenski.

Po nacionalnom programu, u javnim radovima ove godine učestvuje ukupno 39 lica, od kojih je 14 sa invaliditetom. Interesovanje i potrebe su veće, pa će se raditi na povećanju kvota za narednu godinu, a sa lokalnom samoupravom sklopljen je sporazum o dodatnom zapošljavanju.

  • Koristim priliku da pozovem sve ustanove, zadruge, preduzetnike i institucije lokalnog karaktera, da se prijave i učestvuju u konkursu za zapošljavanje teže zapošljivih lica, poručuje direktor vršačke filijale NSZ Radojica Lazin.

Konkurs se odnosi na nekvalifikovana lica starosti do 30 godina, lica iz programa socijalne zaštite, Rome, i teže zapošljiva lica preko 50 godina starosti, i otvoren je praktično do kraja godine.

Ostale vesti