Plandište Vesti

Manifestacija Dan maternjeg jezika u Plandištu

Opština Plandište, Kulturni centar Plandište i Udruženje žena Jefimija organizovali su u Plandištu manifestaciju Dani maternjeg jezika. Ovogodišnja višednevna manifestacija privukla je veliki broj građana, koji su imali prilike da pogledaju izložbu radova starih zanata i rukotvorina, nastupe folklornih ansambla i sportski turnir veterana i zaboravljenih asova u malom fudbalu.

  • Ove godine imali smo veliko zadovoljstvo da ugostimo prijatelje iz bratskih opština Rosoman iz Makednonije i Anine, Savaršin i Mačevići iz Rumunije. Ljubitelji folklora imali su prilike da uživaju u živopisnim igrama juga i horskom nastupu predstavnika iz Rumunije. Posebnu pažnju svih posetilaca privukla je izložba rukotvorina i radova starih zanata, koji su u svom širokom opusu prikazali stare nošnje, goblene, ukrasne vezove, recepte starih domaćih jela i čitavu folklornu kulturu jednog naroda, kaže predsednik Opštine Plandište Jovan Repac.

Na turniru Veterana i zaboravljenih asova u malom fudbalu u organizaciji Fudbalskog saveza opštine Plandište, učešće je uzelo šest ekipa. Druženje, nova prijateljstva i poznanstva su bila u prvom planu, ali treba pomenuti da je prvo mesto na turniru zauzela ekipa iz Banatskog Novog Sela, drugi su bili gosti iz Mačevića, dok je treće mesto zauzela ekipa Anine.

  • Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku da sve ugostimo ovde u Plandištu i što smo ovu manifestaciju podigli na jedan viši nivo. Hvala našim dragim prijateljima iz Makedonije i Rumunije što su se odazvali našem pozivu i ulepšali ovo tradicionalno okupljanje. Opština Plandište je jedina opština koja može da se pohvali da na njenoj teritoriji živi dvadeset dve nacije i da je čak pet jezika u službenoj upotrebi. Raznolikost u nacionalnoj strukturi je ono što nas povezuje, ono što našu zajednicu čini jedinstvenom i na šta svi možemo da budemo ponosni, istakao je zamenik predsednika opštine Goran Donevski.

Plandište je ovog vikenda pokazalo da je odličan domaćin i da je organizacija ovakvih kulturnih događaja od velikog značaja za širenje prijateljstva i, pre svega, očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa.

Ostale vesti