decembar 13, 2019
Vesti

MITROVIĆ: Žene su lideri Vršca u pojedinim oblastima

Grad Vršac, u saradnji sa Centrom za istraživanje javnih politika, organizovao je Okrugli sto u okviru projekta “Rod i vatreno oružje – Zašto je Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije 1325 važan?”.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović naglasila je da je bezbedonosni položaj žena u našem gradu zadovoljavajuć, a kao najčešće probleme i izazove u ovoj oblasti navela je početno nepoverenje pri vršenju javnih funkcija od strane osoba ženskog pola.

  • Poučeni iskustvima žena koje su na položaju u našoj lokalnoj samoupravi svedoci smo njihovog liderstva u pojedinim oblastima. Svojim delovanjem i stavovima, one često predstavljaju dobar primer prevazilaženja brojnih problema sa kojima se susreću u različitim oblastima. Upravo to rešavanje problema i realizacija potrebnih aktivnosti predstavlja primer spobnosti i odlučnosti, što osnažuje ostale žene u okruženju. Modeli dobre prakse su najprihvaćeniji i daju podsticaj da i ostali slede takve primere. To povećava uključenje žena u aktivnosti ovog tipa, ali i umanjuje rizike zbog većeg broja onih koji podržavaju takve primere, istakla je gradonačelnica Mitrović u svom obraćanju.

Ona je još dodala da u vršačkoj lokalnoj samoupravi postoje međusektorska radna tela, koja deluju i preventivno, ali i savetodavno i u sklopu toga obuhvataju i sam problem nasilja nad ženama. Takođe, naglasila je da su lokalna samouprava, policija, sud, tužilastvo i zdravstvene institucije u stalnoj komunikaciji, kao i da je potpisan protokol o saradnji za delovanje u kriznim sitiacijama “Mobilni tim za hitne intervencije”.

Posle izlaganja usledila je debata na kojoj su učestvovale odbornice Skupštine Grada Vršca, direktorke javnih ustanova u Vršcu, zaposleni u zdravstvu i socijalnim ustanovama, predstavnice MUP kao i Udruženje za poboljšanje položaja mladih “Iz principa” Vršac.

Projekat “Rod i vatreno oružje – Zašto je Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije 1325 važan?” bavi se promocijom Nacionalnog akcionog plana za Rezoluciju 1325 u pet lokalnih zajednica Republike Srbije.

Projekat ima za cilj da unapredi rodni i transparentni pristup u odgovoru na bezbednosne izazove koje proizilaze iz upotrebe vatrenog oružja u lokalnim zajednicama u Srbiji, kao i da podrži implementaciju Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 (NAP 1325) na lokalnom nivou.

Projekat je predstavila direktorka Centra Tanja Jakobi koja se ujedno i zahvalila Vršcu na veoma velikom interesovanju i odličnoj organizaciji.

Ostale vesti